Haven hjemme hos SusHaveDesign

En parcelhushave med mange hyggelige og smukke haverum fyldt med DUFT, FARVER og SPISELIGT

ÅBEN HAVE

17. august og 18. august 2024 kl. 10.00 – 14.00

Entre 50 DKK ( hunde er ikke velkomne i haven )

Havens plan tegnet af SusHaveDesign
Havens plan, tegnet af SusHaveDesign

Vi købte hus i 1989 et fint og nobelt gult murstenshus fra Lind & Risør med mørkebrunt tag, bygget af de forrige ejere i 1987. Grunden er 657 m2 hvoraf huset er 140 m2. De 500 m2 uden hus har for mig altid været potentielt dyrkningsareal hver eneste kvadratcentimeter.

Haven på Damgårdsvej august 1990
Haven på vor bryllupsdag 4. august 1990

Ved indflytningen bestod haven af en store græsplæne, flisebelagte terrasser og gange rundt om huset, nogle få grantræer, alt for store til en lille parcelhushave. Granerne blev fældet nogle få år efter vi kom til. Et par forkølede røde roser, jeg hurtigt fik taget livet af, de var dog sat i dårlig jord i kummerne ved terrassen, så måske var jeg alene ikke den skyldige.

Jeg anede ikke at jeg havde en latent haveglæde. Haveglæden blev vakt for alvor da jeg kort efter indflytningen valgte at være hjemmeløbende husmor med pasning af vores 3 døtre, som blev født 1991, 1992, 1996.

Kik mod cirklerne 2015

Jeg havde en stor trang til at forandre den kedelige have til et blomstrende, duftende, spiseligt paradis. Rom blev ikke bygget på 1 dag og træerne groede heller ikke ind i himlen.

Når der var lidt plads i husholdningspengene, blev der købt et æbletræ, et par stauder, nogle frugtbuske. Jeg sneg mig ud i haven, når pigerne sov til middag.

Havens rum

Haverum hjemme hos SusHaveDesign

I dag består haven af mange forskellige haverum med forskellige udtryk og oplevelser, siddepladser til al slags vejr. Arealerne rundt omkring er udnyttet til dyrkning af mange forskellige vækster.

Min PLANTEGLÆDE og lysten til at optimere haverummenes design er til stadighed meget stor, jeg er derfor glad for at jeg har givet haverummene navne, således at jeg bliver mindet om hvilket udtryk jeg gerne vil med det enkelte haverum og derfor let kan forestille mig, når jeg bliver grebet af lysten til at plante nyt, om en ny vækst vil passe ind i temaet.

Græsplænen er omdannet til cirkelformede haverum, som jeg kalder CIRKLERNE. Cirklerne består af haverummene ROSENRONDELLEN, SØBEDET, DET GULE BED, ÆBLEPARASOLLERNE, DET FERSKENFARVEDE BED, HULEN OG PÆONBEDET.

Jorden mellem huset og hækkene mod øst og syd er også udnyttet optimalt mellem mange forskellige buske og træer med spiselig frugt og bær ligger HØJBEDENE, hvori jeg dyrker mange forskellige spiselige urter og grøntsager.

Vi har mange SIDDEPLADSER i haven, en af de første vi etablerede var lige ved siden af havedøren på terrassen foran huset mod vest i det haverum jeg kalder VESTTERRASSEN. Omkring år tusindskiftet fik vi bygget DEN OVERDÆKKEDE TERRASSE, hvor der både er spisebord og sofaarrangement samt plads til et lille udekøkken med grill.

Når du kommer til haven er det første du møder af haven INDGANGSPARTIET, et bed, hvori der trives mange forskellige vækster i fuld sol og tør jord. Går du forbi hegnet møde du DRIVHUSET, som kom til i 2015 og på din højre side KRUKKERIET, som består af krukker med blomster fra det tidlige forår til frosten sætter ind i efteråret.

Foran drivhuset, der er i brug hver dag hele året rundt, har jeg skabt et hyggeligt haverum MORGENTERRASSEN.

Cirklerne

Cirklerne hjemme hos SusHaveDesign

Haven udviklede sig stille og roligt gennem årene, i begyndelsen kun i kanterne langs hækken. Den store forandring kom, da pigerne var blevet så store at de ikke behøvede plads til den store leg, min mand og jeg aftalte at jeg skulle have lov til at dyrke min haveglæde og leve mine havedrømme fuldt ud.

Græsplænen blev omdannet til runde haverum omgivet af buske og træer der danner vægge og loft, hvor gulvet består af det græs vi går på og blomstrende bede, som vi ser på.

De blomstrende bede er fyldt med mange forskellige vækster. Jeg anvender stauder, et- og to-årige sommerblomster, løgvækster, klatrende vækster som roser, klematis og kaprifolier, der sammen med buske og træer, både dem til pryd og med spiselige frugter og bær giver masser af dufte og farver mange dage om året.

I haverummene er siddepladser, hvor du kan finde en siddeplads ude i læ/sol/skygge afhængig af vindretningen, tidspunkt på dagen samt årstiden.

Rosenrondellen

Rosenrondellen hjemme hos SusHaveDesign

Rosenrondellen er drømmen om en siddeplads omgivet af duftende og farverige roser. Men roserne står ikke alene, de har selskab af mange forskellige stauder, forårsløg, et- og toårige sommerblomster, klematis og blomstrende buske og træer.

Æbleparasollerne

Æbleparasollerne hjemme hos SusHaveDesign

Midt i haverummet Cirklerne står 4 æbletræer, formet som levende parasoller, hvis løv giver en dejlig sval skygge på varme sommerdage. Æbletræerne blomstrer i maj, giver masser af frugt og har selskab af duftende og farverige klatrende vækster, som klematis, roser og kaprifolier.

Krukkeriet

Krukkeriet  hjemme hos SusHaveDesign

Krukkeriet er en blomstereng på krukker, som består af en samling krukker fyldt med blomstrende vækster, som både vi og insekterne har stor glæde af. Sommerblomsterne dyrker jeg hvert år fra frø, som jeg samler ind hvert år.

Indgangspartiet

Indgangspartiet hjemme hos SusHaveDesign

Det første bed du møder, når du kommer til haven, er det tørre solrige bed i Indgangspartiet. Et bed fyldt med mange forskellige vækster, der trives i tør, solrig og drænet jord. Her er dufte og farver, stort set hver eneste dag året rundt samt spiselige vækster i form af hårdføre krydderurter.

Morgenterrassen

Morgenterrassen hjemme hos SusHaveDesign

En af mine yndlingssiddepladser, en intim siddeplads med læ og sol det meste af dagen omgivet af drivhuset mod vest, æbleespalier mod nord og øst samt en væg mod syd fyldt med duftende roser og kaprifolier, klematis og vindruer.

Den overdækkede terrasse

Den Overdækkede Terrasse hjemme hos SusHaveDesign

Vi er udemennesker, vi elsker at sidde ude så snart vejret tillader det, morgen, middag og aften. Vi elsker at lave mad udenfor. De første år erfarede vi dog at duggen om aftenen og regnbyger ofte afkortede fornøjelsen ved udelivet på terrassen.

Efter lange overvejelser fik vi bygget en overdækket terrasse, ca 20 m2, som er placeret på vestsiden af huset længst mod nord. Her har vi både spisebord og sofaplads, udekøkken.

Her er mange forskellige duftende, farverige og spiselige vækster, op ad stolper og vægge er plantet Akebia, Klematis, Roser, Vindruer, Kiwi, Blåregn og Kaprifolie.

Drivhuset

Drivhuset hjemme hos SusHaveDesign

I 2015 fik jeg efter mange års drømmerier mit eget drivhus, små 16 m2. De første år blev alting prøvet af både dyrknings- og indretningsmæssigt. Drivhuset er placeret på den gamle morgenterrasse på fliser og dermed er der ikke bar jord til dyrkning. Jeg dyrker derfor i højbede og potter.

Her er plads til både at sidde og slappe af, dyrke tomater, forspire stauder og spiselige urter og grøntsager, plads til stueplanter samt et arbejdsbord til kolde regn- og ruskdage. Om vinteren er det lykkedes at dine en metode til opbevaring af frostfølsomme sager, selvom drivhuset er uopvarmet.

Vestterrassen

Vestterrassen hjemme hos SusHaveDesign

Den første siddeplads vi etablerede i haven var foran havedøren, let at komme til og en siddeplads, hvor vi kan nyde eftermiddags- og aftensolen, nyde årets gang i Pæonbedet og kig til haverummet Cirklerne.

Højbedene

Højbedene hjemme hos SusHaveDesign

Mod syd og øst forsøgte jeg de første år at dyrke køkkenhave direkte i den hårde lerjord, uden erfaring med hvordan lerjord forbedres med tilførsel af kompost, valgte jeg at bygge højbede af gamle terrassebrædder, som pigerne ikke gad lege med mere. Højbedene gav struktur og sikrede at jeg ikke trådte i bedene, adskillige læs kommunekompost er blevet tilført.

De holdt udmærket de første år, de seneste år der de skiftet ud successivt med gedigne højbede af sibirisk lærketræ. Højbedene gav også højde til bedene således at de kom fri af skyggen fra hækkene mod syd og øst.

Her dyrkes salater, bønner, ærter og forskellige krydderurter. Vil man spare penge er det værd at dyrke helt almindelige urter som persille, purløg, koriander, dild, kørvel. Har jeg tomatplanter tilovers efter udplantning i drivhuset

Mellem højbedene gror forskellige frugttræer og buske, rabarber og hyld.

Pæonbedet

Pæonbedet hjemme hos SusHaveDesign

Pæonbedet ligger lige ud foran siddepladsen på Vestterrassen. Et af de første bede jeg etablerede. Jeg forelskede mig ret hurtigt i pæoner, som blev plantet i bedet, så jeg kunne nyde synet af de smukke blomster på tæt hold.

Jeg erfarede dog ret hurtigt at de har en kortere blomstringsperiode. De har derfor selskab af masser af forskellige forårsløg og påskeklokker, der blomstrer før pæonerne.

Geranier supplerer pæonernes blomstring og sentblomstrende klematis får lov at mingle sig rundt i bedet og giver masser af farver i sensommer og efteråret.

Bedet er omgivet af forskellige buske og træer, både til pryd og med spiselig frugt og bær.

Søbedet

Søbedet hjemme hos SusHaveDesign

Min afdøde morfar var uddannet gartner og en af hans smukke detaljer i hans gamle have var en nøkkeroser hjembragt fra Sverige. Et kært minde om ham lever videre i søen i haven. Søen gemme sig bag bedet.

Her er roser, klematis, frugttræer, buske til pryd i en bund af forårsløg og stauder med forskellig blomstringstidspunkt og løv.

Komposten

Komposten hjemme hos SusHaveDesign

Med årene har jeg lært, vil mang dyrke planter, må man dyrke jorden først. Det giver også mening at lade haveaffaldet blive i haven og kompostere i stedet for at blive kørt væk til genbrugspladsen, for derefter at køre ud og købe jordforbedring hjem.

Jeg blander frisk hestemøg ind i komposten, det gør komposten ekstra næringsrig. Jeg anvender komposten til både jordforbedring og planteformering samt krukkemuld.

Det Gule Bed

Det gule bed ligger bagerst i haven, når man kigger ud i haven inde fra huset i det nordvestlige hjørne. I dette bed prioriterer jeg farverne kold gul og hvid, fordi jeg gerne vil at bedet er til at få øje på på lang afstand, da farverne lyser op i en ellers lidt mørk krog.

Det Ferskenfarvede Bed

Det Ferskenfarvede Bed, har jeg placeret midt i haverummet Cirklerne. Udviklingen af designet med at finde en sammensætning af vækster med fersken-, abrikos- og laksefarvede nuancer er noget der til stadighed pågår.

Hulen

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved fortsat brug af siden, accepterer du vort brug af cookies.  Læs mere