Haveskitse, rådgivning og sparring villahave Charlottenlund, juli 2023

Kunden som har en stor gammel villahave ønskede sparring og rådgivning til etablering af flere haverum, beplantninger og elementer såsom et rundt drivhus

Under havebesøget fik vi opdateret en haveskitsen med de nye tiltag, så Mia og husbonden kan implementere de nye ønsker over tid uden at miste overblikket.

Mia og husbonden kom forbi til åben have hjemme hos mig under haveselskabets havefestival, henvendte sig til mig, hvor de gav udtryk for at være vilde med mit design af min egen have. En del af elementerne inspirerede dem og de ville gerne byde mig ind til et havebesøg i deres egen have med inspiration og rådgivning til hvordan de kan videreudvikle designet i deres egen haven med flere rum omgivet af duftende, farverige og spiselige vækster.

Det første Mia og husbonden sagde da jeg ankom, var at forhaven som er meget formel ønskede de ikke at gøre noget ved, men hjælp til baghaven, hvor de ønskede tilført nye elementer og beplantninger, der både giver struktur og rum i haven, uden at haven bliver for friseret og formel, det skal gerne være som at gå på eventyr og oplevelse i haven, beplantningen må stadig gerne være lidt vild hvor nye elementer og vækster er til glæde og gavn for både mennesker, dyreliv og insekter.

Et nyt drivhus, som skal være rundt, ønskes placeres bagerst i haven. Her vil det få optimalt med lys, da retningen er nord-syd. Mia vil gerne bruge drivhuset til både dyrkning og ophold, jeg anbefalede derfor at de ikke anskaffede et der var alt for småt. Jeg foreslog at der bliver etableret en lille siddeplads foran indgangen til drivhuset, Som flankeres af to morbærtræer, jeg forventer vil trives i det lune mikroklima i villahaven.

På tegningen fik vi angivet en udvidelse af gangstien til at danne en cirkel hele vejen rundt om pæretræet. Gangstier, der har det formål at forbinde terrassen ved huset med det nye drivhus, shelterpladsen og det udendørs saunaområde. På den allerede eksisterende del af gangstien, foreslog jeg etablering af en pergola, med en beplantning af blomstrende og spiselige vækster, vil den være med til at danne en smuk levende væg, der også deler haven op i flere rum.

Ved bænken ønskes en terrasse etableret med belægning, der markerer haverum med siddeplads i morgensol.

Foran rhododendron-bedet ønskes endnu en rund terrasse etableret.

Langs med terrassen bliver plantet flere buske, der skal være med til at danne et mere intimt rum omkring siddepladssen på terrassen. Langs med husmuren ønsker de at plante flere roser, der kan bryde linjerne på den høje mur op til vinduerne.

Jeg foreslog at det mindste bed af de allerede etablerede bede ved terrassen blev udvidet, således at der kommer lidt mere symetri omkring trappen. Krydderurter anbefalede jeg bliver flyttet ud som kantplanter og mynter plantes enten i baljer eller med en dyb afgrænsning i jorden, således at de ikke spreder sig ind i de andre vækster. Staudebedet i det lille bed er relativt nyanlagt, jeg foreslog at dele stauderne og sprede dem ud en beplantning der mere ligner en blomstereng end samling af stauderne i store grupper med ens planter i hver.

De flytbare vægge skabt af brænde er smukke vægge der var hurtige at etablere, er med til at skabe rumfølelse omkring siddepladsen på terrassen. En levende væg ønskes etableret bestående af forskellige blomstrende buske.

En blomstereng ønskes etableret på området foran det store gamle træ, et område der er i sol det meste af dagen, hvor jorden er tør, da det store gamle træ trækker vand og kraft ud af jorden dér.

Familien ønsker at etablere en bålplads foran shelteret og en levende væg, der afgrænser området mellem shelter-/bålpladsen og saunaområdet med forskellige smukke høje græsser. Jeg foreslog et etablere et rionet som baggrund for græsserne ind mod saunaområdet, hvor kaprifolier og clematis plantes i bunden og får lov at bruge rionettet som klatrende væg. Det vil give rumfølelse allerede fra det tidlige forår, hvor græsserne tager et par måneder om at blive høje hvert år.

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved fortsat brug af siden, accepterer du vort brug af cookies.  Læs mere