Haveskitse, rådgivning og sparring parcelhushave Birkerød, september 2022, genbesøg september 2023

Fra kæmpegran der fyldte hele haven til hyggelige haverum med dufte, farver og spiseligt

Louise bød mig ind i september 2022 til rådgivning omkring hvordan hun kunne skabe et mere hyggeligt haverum midt i haven. Den store gamle gran, der fyldte hele haverummet, skulle fældes, da familien skulle have installeret solceller på taget, som træet ellers ville skygge for meget for. Det gav mulighed for at bruge midten af græsplænen på en anden måde.

2 haveskitser blev udarbejdet under mit besøg, hvorpå vi fik tegnet ind hvordan nye haverum kunne etableres.

Plantetips blev noteret med tips og tricks til hvordan man kan få mere blomstring ud af de enkelte vækster og få et bed til at se friskt og frodigt ud så længe som muligt.

En skitse blev udarbejdet under havebesøget med forslag til nye bede i området, hvor granen vil blive fældet. Vi nåede også at snakke om hvilken beplantning Louise kunne fylde i bedene. Både frugttræer, blomstrende og duftende buske samt stauder og en masse forårsløg.

Allerede året efter var granen fældet, den store rod fræset. Louise havde haft travlt igen i foråret 2023, hvor de nye bede og beplantninger blev etableret.

Frugttræer er plantet ind som med tiden vil danne smukke grønne kroner med spiseligt frugt. Louise har valgt blommetræer i stedet for pæretræerne der står på skitsen.

Louise havde gjort som jeg foreslog under havebesøget i september 2022 at plante klatrende roser samtidig med hun planter frugttræerne. Planen er at lade frugttræerne danne en bred krone i en højde på max en 3 meter og lede klatreroserne op i kronen. Med henblik på at få masser af dufte, farver og spiseligt ind på lille plads.

Louise var meget inspireret af mine egne æbleparasoller i selskab med klatrende roser, som giver æbleblomster i maj, roser om sommeren og spiselig frugt i sensommer og efterår. Træerne bliver med tiden i øvrigt smukke skulpturer der giver interesse til vinterhaven.

Louise ønskede også sparring omkring, hvordan hun kunne skabe noget afskærmning ind til det store område med højbede, hvor familien dyrker spiselige vækster. Under havebesøget september 2022 tegnede jeg også en skitse til med forslag til at bygge et espalier og plante klatrende vækster som roser, klematis og kaprifolier.

Da jeg kom på besøg i september 2023, havde familien haft travlt med at etablere espalieret og beplantningen, som allerede et år efter er en smuk rumdeler til haven, der med tiden bliver et smukt blomstrende og frodigt skue.

Højbede var blevet etableret på siden ind mod de øvrige højbede i det tidlige forår, taget i brug og havde allerede i sommeren 2023 givet familien mulighed for at plukke en masse spiselige urter og grøntsager.

De nye bedes form og beplantning foran drivhuset er med til at skabe rum i haven. Louise glæder sig til at se effekten når væksterne er groet til. Bedene er smukke at se på fra alle retninger. Deres form og placering giver mulighed for mange forskellige kig til havens rum.

Louise havde skabt to bede, som jeg havde foreslået, som er adskilt af en buet sti. En sti som ud over at være en praktisk foranstaltning, der gør bedene lettere at passe, men i kraft af dens form, efterhånden som beplantningen vokser til, ikke vil kunne se i hele dens udstrækning, hvor man derfor ikke vil kunne se, hvad der er for enden af stien og på den anden side af bedene. Ens nysgerrighed bliver vakt og man vil få lyst til at gå en tur i haven, gennem stien og se hvad, der der er at finde på den anden side.

Under havebesøget i september 2022 gav Louise udtryk for ønsket om at få etableret en siddeplads i den sydlige del af haven, hvor de kunne sidde og nyde aftensolen med kig til en sø, der skal være med til at give mere liv i haven. Da jeg kom på besøg året efter, var søen etableret og en lille grøn frø allerede flyttet ind.

En siddeplads er hyggelig at sidde på og bliver brugt, hvis den etableres foran en væg. I haveskitsen blev deres ønske om et nyt espalier tegnet ind for enden af de nye bede, som med tiden, når de klatrende vækster har etableret sig, vil danne en smuk levende væg fyldt med dufte og farver.

Allerede året efter havde Louise og hendes mand selv designet og bygget det smukke espalier og etableret søen, siddepladsen bliver flittigt brugt, de nyder mange stunder med kig til søen, som er et mylder af liv, flittigt besøgt af både insekter, fugle og pindsvin.

Louise og hendes mand har selv designet og bygget de smukke espalierer. Ved mit opfølgende besøg året efter, var de klatrende vækster allerede plantet ind og godt på vej op ad klatrestativerne.

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved fortsat brug af siden, accepterer du vort brug af cookies.  Læs mere