Haveplan rækkehushave Frederiksværk, februar 2023, genbesøg august 2023

Bentes rækkeshushave under forvandling med haveplan v/SusHaveDesign

Fra trist og kedelig have til hyggelige og intime haverum med siddepladser omgivet af levende vækster med haveplan fra SusHaveDesign afleveret februar 2023

Bente ønskede en have, der er mere indbydende at opholde sig i, end den have hun havde overtaget året forinden. Fra den forrige have havde hun en god oplevelse med at søge råd og hjælp til design af haven hos en havearkitekt, hun ville derfor gerne have hjælp også til den nye have, hun bad mig derfor om assistance og om at udarbejde en plan for haven, således at hun kunne etablere de nye elementer hen over tid uden at miste overblikket over ønsker til den nye have.

Bente ønskede etablering af flere flisearealer til siddepladser og gangstier rundt om huset. Siddepladser til både morgen, middag og aften og hensyntagen til lys- og vindforhold afhængig af årstiden. Jeg skulle hele tiden have for øje at haven efter etablering skal være let af vedligeholde og ikke alt for tidskrævende.

I haveplanen er indarbejdet en alsidig beplantning bestående af buske og mindre træer med forskellige blomstringstidspunkter, forskellige farver på både blomster og løv. En del af de blomstrende vækster byder også ind med dufte. Lidt frugt- og bærbuske blev der også plads til.

Buske og træer skal være med til at danne levende vægge og skabe intime rum i haven. Levende vægge omkring siddepladser med mulighed for at sidde i læ og nyde solen og andre siddepladser med skygge til varme sommerdage. Beplantningen har også til formål visse steder at skærme mod kig til kedelige bygninger og indsyn fra naboer.

Ud over buske og træer er der også indarbejdet smalle vægge bestående af rionet, hvorpå både klatreroser, klematis og kaprifolier skal bidrage med farver og dufte.

Da Bente har mange års erfaring med dyrkning af forårsløg og stauder fra sin forrige have, så ønskede hun kun hjælp til design og udvælgelse af buske og træer, bundbeplantningen som ønsker skal være forskellige forårsløg og stauder, vil hun selv vælge planter og design til.

Kort om processsen

Bente er glad for haveplanen og glad for processen, som startede med et 2-timers rådgivnings- og inspirationsbesøg, hvor jeg tog noter og billeder. Jeg udarbejdede en råskitse, som blev afstemt på et telefonmøde, hvorefter jeg udarbejdede den endelige haveplan, som blev afleveret og gennemgået hjemme hos Bente i haven.

August 2023 vente jeg tilbage til haven, Bente havde eksekveret ret hurtigt, de store linjer såsom hæk, fliser og bede samt rionet som rumdelere er på plads. Nogle buske og lidt sommerblomster er plantet til i bedene, til efteråret forventer Bente at bedene bliver plantet til med flere buske, stauder og forårsløg. Hun vil starte med at plante nogle af haveplanens større træer og evaluere næste år på om flere træer skal plantes.

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved fortsat brug af siden, accepterer du vort brug af cookies.  Læs mere