Drivhuset
Et drivhus til dyrkning, planteformering og ophold

Et uopvarmet drivhus i brug hver dag hele året rundt.
Drivhuset er udnyttet optimalt, her er blevet plads til både bord og bænk, pottebord, reoler med plads til formering og dyrkning af masser af duftende, farverige og spiselige vækster. Her dyrkes både etårige grøntsager og vindruer, fersken, nektarin og abrikos samt klatrende roser er faste beboere i uderummet

I 2015 gik mine drivhusdrømme i opfyldelse, et 16 kvm stort drivhus fra Pavillon Danmark indtog haven. Eller rettere indtog vor morgenterrasse bag hegnet ud mod indkørslen. Morgenterrassen rykkede længere mod øst og blev placeret lige udenfor drivhuset.

Drivhuset er placeret i den sydlige del af haven ved siden af Indgangspartiet bag hegnet ud mod vejen.

I det sydøstlige hjørne blev der under hylden plads til en bænk og et lille bord. Jeg holder meget af at indtage måltiderne i drivhuset på dage, hvor vejret er køligt. Med den rette påklædning og et varmt uldtæppe kan det sagtens lade sig gøre endda også om vinteren. Her er også plads til et par gæster. Dejligt at kunne tage ophold herude på fugtige regnvejrsdage. Her er bord og bænk. Her er rart at sidde med frøsåning, sortering af frø, læse en bog gerne med en god kop kaffe på kanden.
Klatrerosen Senegal er en lidt sart rose til en dansk våd og kold vinter, men i drivhuset trives dem og blomstrer i månedsvis, starter allerede i maj, hvor vi kan nyde de smukke meget velduftende blomster.

Drivhuset er uopvarmet. Jeg forspirer mange planter selv, både et- og toårige sommerblomster, stauder, grøntsager, salater og krydderuter. Drivhuset har gjort arbejdet med forspiring meget lettere. Den lange grønne reol fulgte med Drivhuset, jeg valgte at den skulle placeres på væggen mod syd. Den er sat i en højde så det både er muligt at have en siddeplads underneden og anvende hylden til forspiring. Hylden er ikke vandtæt, jeg har derfor indkøbt og placeret zinkbakker der passer i bredden, så vandet ikke løber ud.

Højden på hylden passer lige præcis med at flere zinkreoler fra Ikea kunne stå under den. Højden passer så godt at hylden kan hvile på reolerne, hvilket gør at jeg ikke bekymrer mig det store om hylden kan bære hvad jeg sætter på den.
Reolerne anvendes både til forspiring, opbevaring af planter før de er klar til udplantning samt til vinteropbevaring af sarte vækster.

Et arbejdsbord med plads til at prikle og potte på dage, gør det muligt at arbejde i læ for regn og blæst. Reolerne bruges både til planteformering og vinteropbevaring af sarte vækster, i de grønne flamingokasser ligger dahliaknolde pakket ned hen over vinteren.

Overblikket over indretningen af drivhuset ses bedst på en forårs- eller efterårsdag, hvor jeg lige har skuret drivhuset rent. Mindst en årlig grundig rengøring er nødvendig for at undgå store angreb af skadedyr og svamp.

Langs nordvæggen trives fersken, abrikos og nektarin i det beskyttede klima drivhuset byder ind med. Træerne er ikke udsat for regn og får ikke så voldsomme angreb af ferskenblæresyge. Blomstringen sker ofte så tidligt at jeg skal huske selv at lege bi og bestøve blomsterne, jeg bruger en lille pensel hertil, da der ikke er mange insekter på besøg i drivhuset i marts måned. Abrikosen springer ud som den først med hvide blomster, det sker ofte allerede først i marts, får vi dage og nætter med streng frost, svides blomsterne frugtsætningen bliver ikke helt så stor.

Langs Drivhusets nordvæg blev der foran sydfrugttræerne plads til en tremmereol. Her er plads til opbevaring og dyrkning i flere lag. Zinkbakker er sat på øverste hylde. Zinkbakkerne er jeg meget glad for både under forspiringen og i sommerhalvåret når stueplanter og krydderurter tager ophold herude.

På væggen der vender mod vest har jeg plantet 3 forskellige vindruer. Klimaet er optimalt for disse vindruer, som giver os mange søde og velsmagende vindruer hvert år. Dekorative er de tilmed også, da rankerne bliver ledt hen under drivhusets tag, hvor klaserne hænger ned.

Drivhuset er placeret direkte ovenpå den gamle flisebelægning, og hvad der dyrkes af planter i drivhuset dyrkes i potter og højbede.

Tomater dyrkes både i højbedene og på reolen ovenfor bænken, hvor de bliver ledt op under glastaget. Tomaterne hænger dekorativt ned fra loftet og man kan følge med i modningen fra bænken.

Det beskyttede klima i drivhuset giver mulighed for at dyrke sarte krydderurter. Basilikum forspirer jeg hvert år og planter ud i bunden af højbedene mellem tomaterne.

I kanten af højbedene planter jeg hvert år citron- og appelsintagetes, de er både meget dekorative, er godt for jorden og tomatplanterne, der plejer at undgå angreb af skadedyr.

Højbedene står ikke tommer vinteren over, i det tidlige efterår forspirer jeg forskellige hårdføre krydderurter og salater, der forsyner os med lidt grønt til maden i de mørke vintermåneder.

I efteråret forspirer jeg først hold sommerblomster til udplantning i Krukkeriet og bedene i haven. Står grønne gennem vinteren, hvor de udvikler kraftige rodnet. Og hvorfor så forspire, hvad der bare kan gro på friland ? Fordi mine staudebede er ret tæt tilplantet, jeg kan derfor ikke satse på at selvsåede planter får en chance blandt de tætplantede stauder.

Til højre for indgangen lige når man kommer ind i Drivhuset står en tilsvarende stor lerkrukke, som den klatrerosen Senegal vokser i. I krukken her står 2 roser, Gertrud Jekyll, William Shakespeare, de har selskab af en mørk Akeleje og en Klematis. De kunne sagtens trives ude, men de står her, fordi det er skønt at have en tidlig blomstring. De trives så godt at de blomstrer op til tre gange hvert år.

Det er sensommer og efterår. Det er frøsamlingstid, tomater der ikke nåede at modne på planterne ligger til eftermodning. Havehandsker hænger til tørre på bænken.
Jeg samle frø af mange planter i haven, men især fra et- og toårige sommerblomster, krydderurter, grøntsager, salater og tomater.

Det er efterår og Drivhuset er ved at blive ryddet op, rengjort og klargjort til vinteren.

Udluftning er vigtig på alle tider af året. Der dannes hurtigt megen fugt i det Drivhus, jeg lufter ud selv på kolde vinterdage. Udluftning er godt ikke kun for at holde fugt ude, men også for at udligne temperaturen derinde. Lader man døre og vinduer være lukkede hele døgnet, bliver der meget varmt, når solen skinner og relativt koldt når solen ikke er der og især i forhold til nætterne. Langt de fleste planter trives ikke med store temperaturudsving.
Drivhuset er udstyret med 3 tagvinduer, der åbner og lukker afhængig af temperatuen derinde. Bagerst i Drivhuset på den vestlige væg, har jeg et stort lamelvindue. Der er derfor rig mulighed for at lufte ud.

Det er vinter, der er frost, frosten er også inde i det uopvarmede Drivhus nu, på trods heraf er der stadig liv i de forspirede sommerblomster. I vintermånederne har jeg lyskæder i Drivhuset, det skaber en hyggelig stemning både derinde men bidrager også med lys til det ellers meget mørke Indgangsparti til huset.