Cirklerne - Fra græsplæne til smukke haverum

Runde haverum med siddepladser omgivet af duftende, farverige og spiselige vækster

Haverum til glæde for os mennesker med øget biodiversitet som bonus.

Haverum der har noget at byde på hver eneste dag året rundt.

Da vi flyttede ind i parcelhuset i 1989 bestod haven, ligesom de fleste parcelhushaver af blot en stor græsplæne omgivet af hæk.

En latent haveglæde blev ret hurtigt vakt. Få år efter gik jeg igang med at omdanne den kedelige græsplæne til runde haverum med hyggelige siddepladser omgivet af levende vægge og en alsidig beplantning til stor glæde for os og med en markant øget biodiversitet her på matriklen som bonus.

Haveplan over haven hjemme hos SusHaveDesign
Hjemme hos SusHaveDesign

Oveblik over havens rum ses bedst fra oven. Min egen tegning over havens plan viser græsplænen, som danner tre runde rum forbundet af smalle korte gange, et haverum jeg kalder Cirklerne. I haverummet ligger ÆBLEPARASOLLERNE, ROSENRONDELLEN, DET GULE BED, PÆONBEDET, SØBEDET MOSROSEN, DET GULE BED og DET FERSKENFARVEDE BED, alle haverum har hver deres tema og udtryk.

En god start på dagen; morgenkaffe og en god havebog i Rosenrondellen på bænken under den gamle rose Frühlingsduft.

Formålet med haverummet Cirklerne var at skabe mindre intime haverum omgivet af levende vægge, hvor vi kan finde siddepladser til næsten al slags vejr afhængig af årstid, tidspunkt på dagen og vejrliget, kan vi et finde en siddeplads i læ, sol eller skygge.

Indretningen af haverummene med levende vægge, giver haverummet mange forskellige udtryk afhængig af årstiden. Her billeder fra indgangen til haverummet Cirklerne. Vægge bestående af mange forskellige buske og træer, både dem til pryd og de med spiselige frugter og bær.

De levende vægge står i en bund af en alsidig beplantning bestående af mange forskellige vækster. Jeg vil at haven har så mange dufte og farver at byde på så mange dage om året som muligt. Bedene består derfor af mange forskellige forårsløg, stauder, et- og toårige vækster samt roser. Her kig til haverummet Rosenrondellen i haverummet Cirklerne

Jeg er dybt inspireret at englændernes måde at dyrke have på og deres evne og øje for at udnytte pladsen på jorden og i haven optimalt. En af måderne er at plante sentblomstrende klematis som selskabsplante til tidligblomstrende træer og buske. Her i haven får den ide bl.a. syrener, der blomstrer i maj til at blomstre igen i sensommeren og efteråret.

Indretningen af haverummene i Cirklerne har varieret udtryk, der giver mulighed for mange forskellige kig fra siddepladsen under Æbleparasollen

Æbleparasollerne

På varme sommerdage er skyggen under løvtræer, efter min mening, den mest behagelige. Da jeg gerne vil så mange duftende, farverige og spiselige vækster på så lille plads som muligt, har jeg formet æbletræerne, der står midt i haverummet Cirklerne, som levende parasoller.

Æbletræerne opfylder flere formål; smukke markante strukturer midt i haverummet ved vintertide, i maj med de skønneste æbleblomster og inden vi i efteråret kan sidde og plukke velsmagende æbler, blomstrer æbletræet også midt på sommeren, fordi æbletræet har selskab af en smuk, lyserød, velduftende klatrerose Gerbe Rose.

Belle Boskoop er en af Æbleparasollerne, giver mange gode madæbler og træet er i sig selv en pryd for vinterhaven med den smukke formgivne struktur.

Indgangen til haverummet Cirklerne

Indgang til haverummet Cirklerne sker fra Vestterrassen med Pæonbedet til højre.

Søbedet ligger til højre for indgangen haverummet Cirklerne. Bedet ligger i den sydlige del af haverummet og står man ved siden af Søbedet og kigger mod sydvest skimter man indgangen til haverummet Rosenrondellen.

Rosenrondellen

En lille sti fører ind til haverummet Rosenrondellen. Et ligge hyggeligt haverum omgivet af levende vægge bestående af en alsidig beplantning, der gør haverummet smukt så mange dage om året som muligt.

Rosenrondellen er en siddeplads omgivet af mange forskellige duftende og smukke roser. Men roser bør efter min smag ikke stå alene. De har selskab af mange forskellige forårsløg, stauder, et- og toårige vækster, så haverummet har så mange dufte og farver at byde ind med så mange dage om året som muligt.

Ved siden af Æbleparasollen med Belle Boskoop æbler står en gammel whiskytønde. Kanten prydes af stauder. I det tidlige forår planter jeg en masse forspirede ærteblomster, de får lov at bruge hasselstativet, som klartrestativ.

Sidst i maj blomstrer den første rose i Rosenrondellen, det er en gammel rose Frühlingsduft. Den er en af de første roser, der blomstrer i haven.

Haverummet ved Det Gule Bed

I den nordvestlige del af haverummet Cirklerne ligger endnu et lille rundt haverum med en hyggelig siddeplads ved Det Gule Bed.

Også i haverummet her er der en alsidig beplantning bestående af duftende, farverige og spiselige vækster. Her er farver både fra løgvækster, stauder, buske og træer med forskellig blomstringstidspunkter og forskellige løvfarver.

Æbletræer er sammen med mange andre forskellige træer og buske med spiselige frugter og bær med til at opfylde flere formål – her er både dufte, farver og spiseligt i én og samme vækst.

Kig fra siddepladsen ved siden af det gule bed ind under Æbleparasollerne mod Søbedet på forskellige årstider.

Mosrosen

Fra haverummet Hulen er der ad en smal sti adgang til haverummet Cirklerne. Siddepladsen her kalder jeg Mosrosen, fordi her bor en stor gammel mosrose, der dufter og blomstrer overdådigt i flere uger om sommeren. Fra Mosrosen er der kig til Æbleparasollerne og Rosenrondellen.

Haverummet cirklerne i haven hos SusHaveDesign kik fra siddepladsen under den overdækkede terrasse mod Æbleparasollerne og Rosenrondellen

Kig gennem akelejer i maj fra stien fra Hulen mod Æbleparasoller.

Søbedet

Søbedet ligger lige til højre, når man går ind i haverummet Cirklerne. Bedet består af mange forskellige stauder, roser, buske og små træer. Her er spiseligt i form af et æbletræ. Ud over blomstring har jeg også tænkt i løvformer og -farver.

Søbedet i maj og efterår, de samme vækster giver forskelligt udtryk afhængig af årstiden.

Haverummet Cirklernes tilblivelse

Haverummet cirklerne i haven hos SusHaveDesign kik fra Vestterrassen mod Cirklerne vinter

Haven bestod af en kedelig græsplæne da vi flyttede ind i vort smukke og gedigne Lind & Risør hus i 1989. Eneste beplantninger var nogle få roser i kummerne ved terrassen og nogle små gran- og lærketræer. Træer, der i løbet af få år blev alt for store, som vi derfor fældede.

De første år havde jeg ikke nogen overordnet plan for designet af bede og græsplæne. Bedene startede lidt i det små ude langs med hækken. Da pigerne var blevet så store, at de ikke havde brug for den megen plads til leg i haven, aftalte vi at jeg fik “brugsretten” til haven.

Jeg fik lov til at bestemme indhold og struktur, retten til at gøre det hele selv inklusiv hårdt gravearbejde. Jeg er kommet til at holde meget af “havefitness”.

Jeg havde gennem et stykke tid overvejet at bruge cirkler, som de formelle strukturer. Havde udarbejdet forskellige skitser med cirkler som grundform for haverum til siddepladser og bede, tænkt sol/skygge/læ/vind og forskellige årstider ind. Det skulle være muligt at finde en behagelig siddeplads lige fra kolde forårsdage til skygge på varme sommerdage med noget farverigt at se på.

Haverummet cirklerne i haven hos SusHaveDesign kik fra Vestterrassen mod Æbleparasollerne forår

Med skitserne i hånden gik jeg i haven og lagde gammelt tovværk ud. På denne måde blev det mere visuelt, hvordan cirklerne kunne være med til at skabe rum i haven i en størrelse, hvor vi kunne bruge de runde græsplæner som haverum med plads til siddepladser og stadig have rigelig med plads til bede.

Jeg ville gerne have en fast struktur for græsplænen og dermed faste rammer for bedene, hvori jeg kunne lege med beplantningen. Det skulle også gerne ende med, når buske og træer var groet op, at vi fik haverum, hvor man ikke kunne overskue hele haven på én gang.

Haverummet cirklerne i haven hos SusHaveDesign kik fra Vestterrassen mod Æbleparasollerne vinter med sne

Jeg ville ikke kun have stier, jeg kan godt lide større områder med græs, jeg synes det grønne græs er med til at binde haven sammen.

Men, hvis der skulle skabes intime haverum, så måtte cirklerne med haverummene ikke ligge for tæt på hinanden, der skulle være plads til bede mellem haverummene, hvor buske og mindre træer kunne danne vægge og loft.

Nogle få smalle korte buede gange forbinder de runde haverum.

Haverum og gange skulle anlægges så man fra terrassen ikke kunne overskue alle rum på én gang, og dermed får lyst til at bevæge sig ud i haven.

Haverummet cirklerne i haven hos SusHaveDesign kik fra det gule bed ind under Æbleparasollerne mod Søbedet vinter

Ligesom med de øvrige haverum er haven ved at være groet godt til og ønskerne til at cirklerne skulle være med til at skabe intime haverum, hvor man kan sidde uden fuldt udsyn til hele haven og de øvrige rum er opnået til fulde.

Jeg er meget inspireret af englændernes måde at dyrke have på, især Cottagestilen inspirerer mig. Jorden er derfor udnyttet til fulde, op ad de gamle æbletræer gror klatreroser, klematis og kaprifolier. Her er derfor på meget lille plads dufte, farver og spiseligt mange dage om året.

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved fortsat brug af siden, accepterer du vort brug af cookies.  Læs mere