Cirklerne - Fra græsplæne til smukke haverum

Cirkelformede haverum omgivet af duft, farver og spiseligt

Haverummet cirklerne i haven hos SusHaveDesign kik fra det gule bed ind under Æbleparasollerne mod Søbedet forår

Græsplænen er omdannet til cirkelformede haverum. Ved indretning af haverummene har jeg tænkt i indretning af rum, ligesom du gør med dit hus med loft, vægge og gulv.

Haveplan over haven hjemme hos SusHaveDesign

Oveblik over havens struktur ses bedst fra oven. Min egen tegning over havens plan viser græsplænen, som danner tre runde rum forbundet af korte gange.

Haverummet cirklerne i haven hos SusHaveDesign kik fra det gule bed ind under Æbleparasollerne mod Søbedet sommer

Træer og buske danner loft og vægge. Både dem til pryd og dem med spiselige frugter og bær.

Haverummet cirklerne i haven hos SusHaveDesign kik fra det gule bed ind under Æbleparasollerne mod Søbedet efterår

Da jeg vil så mange duftende og farverige vækster og så mange med spiselige frugter og bær som muligt på begrænset plads, har mange af mine træer og buske fået selskab af klatrende vækster som klematis, kaprifolier og roser.

Haverummet cirklerne i haven hos SusHaveDesign kik fra Rosenrondellen ind under Æbleparasollerne mod Mosrosen efterår

Buske og træer er i dag så velvoksne, at de er med at til at skabe tre intime rum, hvor man om sommeren, ikke kan overskue hele haven på én gang. Uden løv er strukturen på buske og træer interessante og smukke indslag i vinterhaven.

Haverummet cirklerne i haven hos SusHaveDesign kik fra Rosenrondellen ind under Æbleparasollerne mod Mosrosen vinter

Placeringen af haverummene og bedenes beplantning giver os mulighed for at finde siddepladser til sol/skygge/læ/en let brise afhængig af årstiden.

Haverummet cirklerne i haven hos SusHaveDesign kik mod Søbedet sommer

Gulvet er både det vi står på og det vi ser på. Det vi går på består af græs og det vi ser på er bede fyldt med duftende og farverige vækster.

Jeg planter i lag, hvilket vil sige at alle bede består af mange forskellige forårsløg, stauder, et – og toårige sommerblomster, masser af roser og flere steder bruger jeg klematis i bunden af bedene.

Haverummet cirklerne i haven hos SusHaveDesign kik fra Søbedet ind under Æbleparasollerne mod haverummet ved det gule bed sommer

Til min store glæde kan man hele tiden udvikle havens design, forbedre sammensætningen af beplantningen. Jeg eksperimenterer derfor stadig og har gjort det gennem mange år med sammensætningen af de forskellige vækster i bedene, så hvert enkelt bed har farver og dufte at byde på så mange dage om året som muligt. Mine mange års erfaringer har givet mig en stor viden om mange forskellige planters vækstform og krav til jordbund og placering i forhold til sol/skygge.

Haverummet cirklerne i haven hos SusHaveDesign Geranium Patricia Stjerneskærm Slangeurt kik til Æbleparasollen med klatrerosen

Min planteglæde er utrolig stor, og for at helhedsindtrykket ikke skal blive for rodet, så er havens cirkelformede rum og bede inddelt i farvetemaer. Her et kig fra Søbedet ind under æbleparasollerne mod haverummet ved Det Gule Bed.

Haverummet cirklerne i haven hos SusHaveDesign kik fra siddepladsen under den overdækkede terrasse mod Æbleparasollerne og Rosenrondellen

I Cirklerne finder du haverummene Æbleparasollerne, Rosenrondellen, Siddepladsen ved det gule bed, Mosrosen og bag Cirklerne finder du frugt- og nøddelunden Hulen. Bedene har navne, du finder Pæonbedet, Søbedet, Der ferskenfarvede bed, Det gule/hvide bed og Rosenrondellen.

Haverummet cirklerne i haven hos SusHaveDesign Rosenrondellen insekternes paradis roser og stjerneskærm sommer

De forskellige bede hver deres farvetema, som ikke virker rodet fordi græsplænen mellem bedene skaber en blid overgang mellem farverne og fordi farvetonerne så vidt muligt holdes i den kolde scala fra hvid over lyserød til pink, lilla og blå, med stænk af den koldt gule farve i Det gule bed.

Haverummet cirklerne i haven hos SusHaveDesign siddepladsen ved det gule bed med roser og kaprifolier

Haverummet Cirklernes tilblivelse

Haverummet cirklerne i haven hos SusHaveDesign kik fra Vestterrassen mod Cirklerne vinter

Haven bestod af en kedelig græsplæne da vi flyttede ind i vort smukke og gedigne Lind & Risør hus i 1989. Eneste beplantninger var nogle få roser i kummerne ved terrassen og nogle små gran- og lærketræer. Træer, der i løbet af få år blev alt for store, som vi derfor fældede.

De første år havde jeg ikke nogen overordnet plan for designet af bede og græsplæne. Bedene startede lidt i det små ude langs med hækken. Da pigerne var blevet så store, at de ikke havde brug for den megen plads til leg i haven, aftalte vi at jeg fik “brugsretten” til haven.

Haverummet cirklerne i haven hos SusHaveDesign kik fra det gule bed ind under Æbleparasollerne mod Søbedet vinter

Jeg fik lov til at bestemme indhold og struktur, retten til at gøre det hele selv inklusiv hårdt gravearbejde. Jeg er kommet til at holde meget af “havefitness”.

Jeg havde gennem et stykke tid overvejet at bruge cirkler, som de formelle strukturer. Havde udarbejdet forskellige skitser med cirkler som grundform for haverum til siddepladser og bede, tænkt sol/skygge/læ/vind og forskellige årstider ind. Det skulle være muligt at finde en behagelig siddeplads lige fra kolde forårsdage til skygge på varme sommerdage med noget farverigt at se på.

Haverummet cirklerne i haven hos SusHaveDesign kik fra Vestterrassen mod Æbleparasollerne vinter med sne

Med skitserne i hånden gik jeg i haven og lagde gammelt tovværk ud. På denne måde blev det mere visuelt, hvordan cirklerne kunne være med til at skabe rum i haven i en størrelse, hvor vi kunne bruge de runde græsplæner som haverum med plads til siddepladser og stadig have rigelig med plads til bede.

Jeg ville gerne have en fast struktur for græsplænen og dermed faste rammer for bedene, hvori jeg kunne lege med beplantningen. Det skulle også gerne ende med, når buske og træer var groet op, at vi fik haverum, hvor man ikke kunne overskue hele haven på én gang.

Jeg ville ikke kun have stier, jeg kan godt lide større områder med græs, jeg synes det grønne græs er med til at binde haven sammen.

Haverummet cirklerne i haven hos SusHaveDesign kik fra Vestterrassen mod Æbleparasollerne forår

Men, hvis der skulle skabes intime haverum, så måtte cirklerne med haverummene ikke ligge for tæt på hinanden, der skulle være plads til bede mellem haverummene, hvor buske og mindre træer kunne danne vægge og loft.

Nogle få smalle korte buede gange forbinder de runde haverum.

Haverum og gange skulle anlægges så man fra terrassen ikke kunne overskue alle rum på én gang, og dermed får lyst til at bevæge sig ud i haven.

Haverummet cirklerne i haven hos SusHaveDesign kik fra Æbleparasollerne mod siddepladsen ved Mosrosen sensommer

Det ene haverum, ligger ud for den overdækkede terrasse. Haverummet har jeg kaldt Mosrosen, fordi der i bedet bag bænken gror en gammel mørkerød duftende mosrose.

Haverummet cirklerne i haven hos SusHaveDesign kik fra Æbleparasollen med Gerbe Rose mod siddepladsen ved Mosrosen sommer

I haverummet Mosrosen er der sol det meste af dagen. da åbningen er mod syd og bevoksningen bag bænken er mod nord. Her er læ for vinden fra de fleste retninger på nær fra søndenvinden. Her sidder vi både om foråret, efteråret og om sommeren på dage, hvor der ikke er så varmt.

Haverummet cirklerne i haven hos SusHaveDesign kik til Rosenrondellen vinter med sne

Haverummet her har fået navnet Rosenrondellen, fordi jeg i bedene omkring cirklen gennem årene har plantet mange roser. Drømmen er at kunne sidde her omgivet af rosernes dufte og farver, år for år bliver drømmen mere og mere virkelig.

Haverummet cirklerne i haven hos SusHaveDesign kik til Rosenrondellen forår

Haverummet her er romantisk. Roserne er plantet sammen med mange forskellige stauder, klatreplanter og buske der supplerer rosernes farver og dufte.

Haverummet cirklerne i haven hos SusHaveDesign siddepladsen ved det gule bed forår

Det tredje haverum, cirklen mellem Det gule Bed og Det ferskenfarvede Bed giver også mulighed for hyggelige siddepladser.

Haverummet cirklerne i haven hos SusHaveDesign siddepladsen ved det gule bed vinter med sne

Ligesom med de øvrige haverum er haven ved at være groet godt til og ønskerne til at cirklerne skulle være med til at skabe intime haverum, hvor man kan sidde uden fuldt udsyn til hele haven og de øvrige rum er opnået til fulde.

Haverummet cirklerne i haven hos SusHaveDesign Æbleparasollen Holsteiner Cox æbletræet i blomst maj

Ud over de runde haverum i udkanten af haven, har vi endnu et haverum, som vi med årene er blevet meget glade for at benytte. Midt i cirklerne er Haverummet Æbleparasollerne. Vi holder meget af at sidde under de gamle æbletræer på varme sommerdage, hvor de giver en svalende skygge.

Æbletræerne har fået lov til at beholde få vandrette grene, der danner skelettet til en parasol. Hvert å bliver de gamle grenes nye skud skåret tilbage til få knopper. Denne beskæring opfylder to formål, både optimere frugtsætningen samt sørge for at æbletræerne ikke gror vildt i højden og dermed bevarer deres parasollignende form.

Haverummet cirklerne i haven hos SusHaveDesign Æbleparasollerne vinter med sne Æbletræer beskåret som parasoller

Jeg er meget inspireret af englændernes måde at dyrke have på, især Cottagestilen inspirerer mig. Jorden er derfor udnyttet til fulde, op ad de gamle æbletræer gror klatreroser, klematis og kaprifolier. Her er derfor på meget lille plads dufte, farver og spiseligt mange dage om året.

Har Cirklerne vakt din interesse for en uddybning af haverummene, læs mere om de forskellige haverum og planter i artiklerne under menuen Om Haven.

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved fortsat brug af siden, accepterer du vort brug af cookies.  Læs mere