Den overdækkede terrasse

Udestue klædt på med duftende, farverige og spiselige vækster

SIDEN ER UNDER OPDATERING MED NYE TEKSTER

Den overdækkede Terrasse er mere end bare stolper med tag. Da jeg holder af at indrette haven med så mange duftende, farverige og spiselige vækster som muligt, er haverummet her også iklædt mange klatrende planter; Op ad stolper og langs vægge bor Akebia, Klematis, Kaprifolie, Blåregn, Vindruer samt klatreroser.

Vi er ude mennesker og bruger haven meget. Vi savnede i mange år en mere permanent løsning til at give ly for duggen, der falder på de sene sommeraftener. Omkring årtusindskiftet fik vi dygtige håndværkere til at bygge en smuk overdækning af træ, et gedigent stykke tømmerarbejder, som er en pryd for haverummet også uden beplantning.

Den Overdækkede Terrasse ligger for enden af Vestterrassen, er vor udestue fra tidligt forår til sen efterår. Vi har derfor indrettet os med både spisebord og sofa. Grillen er også flyttet herind, gør det muligt at lave mad i tørvejr og bekvemt at grillen er tæt på spisepladsen.

Et af højdepunkterne i den levende udsmykning af haverummet her, er når de 3 gamle klatreroser blomstrer midt på sommeren. De er minglet ind i hinanden, grenene lægges vandret (det giver flere blomster end hvis skud får lov kun at vokse lodret), og forsøger at holde dem som en smal væg, så roserne ikke blomstrer inde i vægen med ud mod syd mod Pæonbedet og en lille blomstring ind på terrassen også.

Det er en daglig glæde at passere den smukke blomstrende væg af duftende roser.

De tre roser er fra venstre øverst og med uret rundt: Leander i tidligt udspring, Alchymist, James Galway og Leander i fuld udspring.

Den overdækkede terrasse blive også brugt om vinteren, klædt varmt på og udstyret med tykke uldtæpper, byder vi i december familie og venner på gløgg og æbleskiver.

Den allerførste klatreplante der blomstrer er Akebia quinata, på dansk kaldes den Agurkeplante, for mig ret uforståeligt, intet minder om agurk, hverken udseende eller duft. Og dufter, det gør de særprægede blomster, der efter en mild vinter kan finde på at starte blomstringen sidst i marts.

Blomstringen varer i ugevis i april og ind i maj. De er en pryd fra knopstadie til fuld blomstring.

Det limefarvede løv på Akebia er en pryd for haverummet hele sommeren indtil løvfald i efteråret. Især er det smukt i modlys, som vi nyder når vi sidder ved det runde spisebord, hvor modlyset kommer ind ved aftentide.

Den overdækkede Terrasse er placeret hvor husets nordvestside er den ene væg. Mod nord er overdækningens væg høj, med det formål at give læ for Nordenvinden. Væggene mod vest og syd er lavere. De lavere vægge gør den til et relativt åbent rum, hvor vi har udsyn over haven. En nordlig placering i haven, der gør haverummet til et mere tilbagetrukket element i haven i stedet for en dominerende sag midt i haverummet.

Blåregn bruger jeg mange steder i haven og selvfølgelig skulle den være med her også, har faktisk plantet en hvid også, den er lidt længere om at komme i gang. Det er en udsøgt fornøjelse at sidde her i sofakrogen i maj måned, nyde duftene og blomstringen på tæt hold.

Bag væggen mod nord, har jeg plantet en klematis montanta, kæmper lidt med at styre den, da det jo er en voldsomt voksende klatrende vækst, når den først har fået fat. Men smuk er den og tilmed dufter de lyserøde skønne blomster. I et par uger blomstrer Blåregn og klematissen samtidig.

Vi valgte ved anlægget af terrassen at få lagt lys ind, så vi kan sidde længe ude på lune sommeraftener. En af mine yndlingssiddepladser i haven er krogen i sofahjørnet, her kan jeg sidde og slappe af og nyde udsigten til haverummet Cirklerne.

Ved Den Overdækkede Terrasse skulle også være noget spiseligt, det var oplagt at plante et par vindruer. Rankerne er smukke i sig selv også uden løv.

Fra siddepladserne i haverummet kan vi følge med i vindruernes dannelse. De er en pryd på ethvert stadie. Da de er tæt på siddepladsen, er det let at følge med i hvornår de er modne, så vi kan nå at plukke dem før solsortene og hvepsene.

Ved det sydvestlige hjørne af Den Overdækkede Terrasse har jeg plantet en smuk lilleblomstrende Syren, som sender de skønne dufte ud i haverummet i maj måned. Denne Syren har en særlig smuk blomstring, der changerer i smukke nuancer af lilla, især hvor der er fuldt udsprungne blomster samtidig med knopper på blomsterklaserne. Til venstre for Syrenen står en duftsnebolle og bagerst ser man det smukke mørke løv og lyserøde blomster på et stor japansk prydkirsebærtræ.

På vestsiden af Den Overdækkede Terrasse gror en stor gammel rød velduftende mosrose, hvis dufte og blomstring kan nydes fra sofahjørnet.

Har jeg mange krukker, jer har fyldt med løgvækster til forårsblomstring, stiller jeg dem ind under Den Overdækkede Terrasse, hvor de står i læ for den værste vintervæde, så løgene ikke rådner.

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved fortsat brug af siden, accepterer du vort brug af cookies.  Læs mere