Min vej til professionel havedesigner og haverådgiver

Mit havedesignvirke startede i en lille skala i min egen have for 30 år siden. En latent haveglæde blomstrede. Jeg drømte om og arbejdede støt på at udvikle vor parcelhushave (ca 500 kvm) til et blomstrende, spiseligt, farverigt og duftende paradis med hyggelige siddepladser til al slags vejr. Det er lykkedes, det fantastiske er at man kan blive ved med at udvikle og det til trods for at det er den samme matrikel som for 30 år siden.

Efterhånden som haven udviklede sig og blev synlig for besøgende, er jeg oftere og oftere blevet spurgt om råd til dyrkning af de besøgendes egne haver. Ofte efterfulgt af forespørgslen ”kommer du ikke til min egen have og viser mig hvordan?” Denne private rådgivning har vakt glæde både hos mig selv og modtagerne.

Jeg nyder de forskellige årstider i haven, men udvikling driver mig, jeg har det bedst på vej mod noget nyt. Ideen med at hjælpe andre med at udvikle deres haver i et mere professionelt setup spirer i 2019. Beslutter mig for at de næste par år skal jeg kun arbejde som økonomichef på deltid med henblik på at kunne gøre et seriøst forsøg på at sparke min egen lille virksomhed, SusHavedesign.dk. Tilfredse kunder løbende kommet til og fra 1. september 2021 beslutter jeg mig for at hellige mig SusHaveDesign på fuldtid. Find referencer her

Jeg har holdt igen i en del år med at starte virksomhed med base i min egen praktiske erfaring, jeg er jo ikke uddannet havearkitekt, gartner eller lignende. Men det et gået op for mig at min praktiske erfaring ikke kan erfares på et universitet eller en skole. Føling med hvordan forskellige beplantninger trives på tung lerjord, skal læres ved afprøvning i praksis, det har jeg gjort, de første mange år ikke med et professionelt virke for øje, men af lyst og virketrang. Man kan lære værktøjer til at formidle sine designideer, men har du ikke en grundlæggende fornemmelse for design, er værktøjerne ikke til megen gavn.

Hver designer har sin egen stil både i formidlingen og i udtrykket. Jeg har min stil, jeg kan godt sætte mig ind i andres behov, men min rod har base i den engelske cottagestil med tilsæt af enkelte formelle strukturer, der danner lækre detaljer også om vinteren. Jeg er organisk anlagt, rette linjer kan jeg godt tænke ind i planerne, men det er de runde former, der vækker glæde hos mig. Flisebelægninger i rette linjer skal helst blødes op af planter der vælter ud over og skaber et mere frodigt indtryk.

Jeg har gjort fejlkøb og fejlplantet adskillige levende vækster gennem årene. At dyrke på tung lerjord har jeg måttet lære, at det indebær ekstraarbejde med tilførsel af kommunekompost, omplantninger. Pælespaden har været min trofaste ven gennem mange år. Vi bor på de gamle lergrave i Nivå, så 10 cm nede er jorden hård, klæbrig og tung. Men jorden er nu de fleste steder ved at være meget hummusrig og glæden ved at dyrke have på næringsrig lerjord er stor.

Jeg har lært at formere mine egne planter. Deling af stauder og opformering af disse fra frø samt stiklingeformering. Lært at optimere beskæring af træer og buske med henblik på optimal blomstring og frugtsætning. Dyrkning af alskens grøntsager og urter, både hårdføre og frostfølsomme.

De første år hvor min planteiver tog fat, fik jeg øje på Claus Dalby’s haveunivers og Camilla Plum gastronomiske tilgang til havedyrkning. Mine øjne åbnedes for en anden mere fri måde at dyrke have på, at overdådighed ikke er et fyord. Jeg drømte om en duftende, spiselig, farverig have med noget for øjne og gane hele året. Alt skulle prøves af, stauder, løgvækster, grøntsager, frugtbuske og -træer, prydtræer, klatrende planter af forskellige slags.

Jeg har efterhånden en reol fyldt med bøger og haveblade både danske og udenlandske primært engelske. Min kære husbond, mener at arsenalet gør det ud for at jeg gennem årene må have læst, hvad der svarer til adskillige universitetsgrader. Den største erfaring er dog, den man tilegner sig i praksis, min fornemmelse for hvordan de forskellige planter vokser og trives sammen og hver for sig er efterhånden ret stor. Jeg nyder dog til stadighed at tilegne mig ny viden på begge planer, at dyrke have bliver man aldrig udlært i og det i sig selv er fascinerende.

Flere haverejser til ind- og udland med besøg i private både små og store haver, parker og planteskoler giver inspiration, England fascinerer mig utroligt meget. En gåtur i et villakvarter og betragte forhaver og smugkigge ind over hækken, kan jeg nyde mindst lige så meget.

Min have har farver, dufte og spiseligt hele året, der er selvfølgelig mere givende måneder end andre, men der er noget at se, smage på og dufte til selv i vintermånederne.

Alle opgaver i haven løser jeg selv, det lige fra at prikle såede småplanter til beskæring og plantning af træer og buske. Jeg har derfor stor praktisk erfaring med planter og jordbearbejdning.

MIG PRIVAT

Jeg hedder Susanne er født i 1965, gift siden 1990 med Christian. Vi har sammen 3 voksne døtre som er flyttet hjemmefra. Vi flyttede i huset her på Damgårdsvej i Nivå i 1989. Kort efter kom vore 3 døtre til, jeg valgte at være hjemmeløbende de første 8 år. Jeg er uddannet indenfor revision og har arbejdet som økonomichef de seneste mange år bl.a. for Dagbladet Børsen. Siden 2019 har jeg drevet virksomheden SusHaveDesign på deltid, fra 1. september 2021 har virksomheden fået mit fulde fokus.

 

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved fortsat brug af siden, accepterer du vort brug af cookies.  Læs mere