Morgenterrassen

Et hyggeligt lille haverum omgivet af roser, æbleespalier og drivhus

Morgenterrassen er et lille intimt haverum på ca 15 kvm. Haverummet har noget at byde på hver eneste dag året rundt, da det er omgivet af levende vægge mod nord, syd og øst fyldt med duftende, farverige og spiselige vækster. Drivhuset danner væg mod vest.

Æbleespalier er levende vægge, der afskærmer mod øst og nord, bag bænken mod syd er højbede tilplantet med klatreroser, kaprifolier, klematis og vindruer.

Haverummet er placeret i den sydlige del af haven, ud for Indgangspartiet og tæt på hoveddøren, det er let at smutte ud en tidlig morgen og nyde kaffen på bænken.

Roserne

Et af højdepunkterne er midsommer, hvor mange af roserne står i fuldt flor. Slyngrosen Pauls Himmalyan Musk og klatrerosen Our Last Summer er nogle af de duftende og farverige skønheder, der gør en tidlig morgen på bænken på haverummets siddeplads til stor nydelse og afstressende.

Roser i Haverummet Morgenterrassen i haven hos SusHaveDesign

Samtidig med rosernes blomstring sætter æbleespalier frugt.

Æbleespalier smukke smalle levende vægge

Duft, farver og spiseligt i én og samme plante

3 æbletræer blev plantet for at give læ for de nordlige vinde, ud over at være en praktisk foranstaltning, er det smukke levende vægge, der blomstrer og dufter i maj.

I maj er væggen stadig transparent og muligt at kigge ind til haverummet med bænken.

Ved foden af æbletræerne står krukker, der hvert forår plantes til med duftende ærteblomster, Lathyrus odoratus, jeg avler frem fra frø gemt fra året før. Da ærteblomsterne får lov at bruge æbleespalieret som klatrestativ “blomstrer” træerne også om sommeren.

Æblernes udvikling kan følges på tæt hold fra bænken.

To æbletræer danner en levende smuk og blomstrende væg mod øst.

Velduftende ærteblomster får æbleespalier til at blomstre om sommeren

Duftende ærteblomster, lathyrus odoratus der får æbletræerne til at blomstre også om sommeren.

Ærteblomsternes smukke blomstring og dufte kan nydes fra bænken i det lille intime og hyggelige haverum.

Ærteblomsterne forspires i det uopvarmede drivhuset fra februar og plantes ud i krukkerne så snart den værste frost er overstået, som regel sidst i marts / først i april.

Ærteblomster i blomst duftende lathyrus odoratus i Haverummet Morgenterrassen i haven hos SusHaveDesign

Æbleespalier er smukke levende vægge om det er vinter eller sommer. Æbleespalierne beskæres i august måned. Sommerbeskæring fremmer frugtsætningen.

Jeg må leve med at ærteblomsterne i nogle få uger i sensommeren får æbleespalierne til at se lidt triste og brune ud, til gengæld kan jeg høste frø til næste sæsons dyrkning af de smukke velduftende etårige skønheder.

Sentblomstrende klematis som selskabsplanter til roser

Jeg bruger sentblomstrende klematis og især gruppen clematis viticella er gode selskabsplanter til roser. Disse klematis kan klippes ned i marts måned til 30 cm, da de blomstrer på årets nye vækst. De bliver derfor ikke planter der kvæler roserne, men giver roserne en ekstra blomstring i sensommer og efteråret.

Jeg er kæmpe fan af clematis viticella, en af yndlingene er clematis viticella purpurea plena elegans.

Æbleespalier smukke vinterstrukturer

Æbleespalierne er smukke vinterdekorationer i haven både med og uden sne.

Skal der være ekstra hyggeligt ved vintertide hænger jeg hjemmelavede kranse af naturmaterialer og lyslygter op i træernes grene.

Stemninger fra Morgenterrassen

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved fortsat brug af siden, accepterer du vort brug af cookies.  Læs mere