Morgenterrassen
Et intimt haverum omgivet af roser, æbleespalier og drivhus

Morgenterrassen er et lille intimt haverum på ca 15 kvm. Drivhuset danner væg mod vest, og æbleespalier er levende vægge, der afskærmer mod øst og nord, bag bænken mod syd er højbede tilplantet med klatreroser, kaprifolier, klematis og vindruer.

Et af højdepunkterne er midsommer, hvor mange af roserne står i fuldt flor. Slyngrosen Pauls Himmalyan Musk og klatrerosen Our Last Summer er nogle af de duftende og farverige skønheder, der gør en tidlig morgen på bænken på haverummets siddeplads til stor nydelse og afstressende.

Roserne har selskab af klematis. Jeg har plantet både tidligt og senblomstrende klematis i tønderne sammen med roserne. En af mine yndlinge er Clematis viticella ‘Purpurea plena elegans’, som starter blomstringen i juli måned og fortsætter i ugevis.

Da jeg vil så mange duftende, farverige og spiselige vækster på så lille en plads som muligt, er her masser af krukker som hvert år plantes til med sommerblomster.
Ærteblomster, de smukke duftende Lathyrus odoratus, som er en af mine yndlinge, forspirer jeg hvert år flere hold af. Startede med at købe fra England, hvor man har et langt større udvalg end i Danmark, supplerer nu kun lejlighedsvis med indkøb af frø af nye sorter, da jeg samler frø hvert efterår og derfor er selvforsynende med frø.

Morgenterrassen er en af mine yndlings-siddepladser, elsker at sidde her en sommermorgen, god kaffe på kanden, et lækkert måltid gerne frembragt af frugt, grønt og urter fra haven. Og så gør det jo ikke noget man i sensommeren blot behøver at række ud og plukke et lækkert saftigt sprødt æble direkte fra et af æbletræerne i espaliererne.

Haverummet er placeret i den sydlige del af haven, ud for Indgangspartiet og tæt på hoveddøren, det er let at smutte ud en tidlig morgen og nyde kaffen på bænken. De år hvor roserne får lov at vokse sig høje, giver de også en sval skygge midt på dagen på varme sommerdage.

Morgenterrassen er et hyggeligt grønt uderum omgivet af levende vægge

Det lille, hyggelige og intime uderum er omgivet af levende vægge bestående smalle æbletræer beskåret som espalier. Æbletræerne beskæres hvert år i august måned, for at begrænse væksten og fremme frugtsætningen.

Det ene æbleespalier skærmer af mod Indgangspartiet, Vestterrassen og resten af haven mod nord. Det andet æbleespalier skærmer af mod højbedene mod øst og indkig fra naboer og forbipasserende på vejen. Espalieret har en smuk struktur, som gør vinterhaven interessant og espalieret bliver kun smukkere med alderen.

Æbleespaliererne leverer farver under blomstring og er en pryd, når æblerne begynder at tage farve. Jeg har valgt velsmagende æblesorter.
Træerne ser ud til at trives, selvom de blev sat i meget små huller mellem fliserne på terrassen. En barsk behandling, som var lidt med vilje. Jeg købte træer på kraftige rødder, og tænkte at hvis de fik det lidt barskt, så kan de lettere styres, men alligevel være livskraftige nok til at kunne klare de barske forhold. De var ikke købt som espalier, jeg former dem selv hen ad vejen.

Æbleespaliererne bliver brugt som klatrestativer for sommerens duftende og farverige ærteblomster Lathyrus odoratus. Ærteblomster, som jeg forspirer hvert år og samler frø af i efteråret. Ærteblomsterne plantes ud i store krukker, som sættes ved foden af æbletræerne.

Jeg holder utroligt meget af roser. Og selvfølgelig skulle haverummet her også have roser. Væggen mod syd består af fem forskellige klatreroser.
Klatreroserne blev plantet i gamle whiskytønder. De blev sat i tønder fordi bøgehækkens rødder fylder jorden mellem hækken og terrassen. Roserne ville ikke have en chance for at blive livskraftige, hvis de blev plantet direkte i jorden. Bøgehækkens rødder ville trække al næring og vand ud af jorden på bekostning af roserne.
Jorden i tønderne er en blanding mellem min egen lerholdige havejord og kompost. Hvert år tilføjes et lag ekstra kompost og gødning.

I en gammel gruekedel blev for en del år siden plantet en skøn rose, desværre fra en tid, hvor jeg ikke var systematisk med hensyn til at gemme og arkivere navne. Smuk, velduftende og genblomstrende.

En sentblomstrende klematis jeg er blevet meget glad for er Klematis Purpurea Plena Elegans og Mary Rose, den blomstrer længe, blomstrer meget rigt, blomstrer efter rosernes blomstring. Denne klematis er en vicitella og hører derfor til gruppe 3, der klippes ned til 30 cm hvert år i marts. Derfor bliver den aldrig en plage for roserne.
Mary Rose og Purpurea Plena Elegans er smukke fra knopstadie til fuldt udspring. De sætter mange knopper, som ikke springer ud alle på en gang, det giver en utrolig lang blomstring.

Kaprifolier med forskellige farver og blomstringstid er også plantet sammen med klatreroserne og klematis. De er plantet direkte i jorden ved i siden af tønderne. Kaprifolierne er stiklinger jeg har lavet af gamle planter ude fra Cirklerne. Kaprifolie sætter bær i sensommeren, dekorative orangerøde bær, som også bidrager med farver til morgenterrassen i sensommeren.

Sommerblomster og krydderurter tager ophold på sydsiden af æbleespalieret, de nyder godt af det lune klima i det lille intime rum i sommerhalvåret.

En sommerblomst der er blevet en af mine yndlinge er voksurt, Cerinthe major purpurascens. Den er utrolig dekorativ med sit lyse blågrå løv. Blomsterne er smukke med deres mørklilla farve.
Voksurt er en hårdfør et årig sommerblomst, som er let at tage frø af, jeg gemmer en stor portion hvert år. En hel del frø falder dog til jorden og selvsår sig alle mulige og umulige steder, nogle graves op til overvintring i drivhuset.

Mølleblomst er en gammel dansk sommerblomst, synd man ikke ser den oftere, da den er let at dyrke. Mølleblomst er smukke med de blomstrende spir, findes i nuancer fra ferksen til sart lyserød over pink. En lille krukke med 10 planter er giver en flot skue i flere uger. Ligesom med de andre lette sommerblomster forspirer jeg både i sensommeren og et par gange i foråret og forsommeren. Når blomstringen lakker mod enden, erstatter jeg de afblomstrede med nye forspirede planter.

Haverummet fungerer fint alene med de permanente flerårige beboere. Men da jeg holder meget af at designe og finde på nye indslag i haverummene, så har jeg taget den nye trend med at dyrke i krukker til mig.
Sarte krydderurter står i sommerhalvåret på Morgenterrassen. Om vinteren står de til overvintring i det uopvarmede Drivhus. Her er bl.a. Laurbær og Citronverbena. Rosmarin, timian og andre ikke så sarte krydderurter står også her, selvom de fleste vil kunne klare en dansk vinter ude, blot de står veldrænet, så er det lækkert at kunne plukke lidt kryddergrønt til maden på tidspunkter af året, hvor der er ikke er så meget ude i haven.

Fra morgenterrassen er det let at følge med i, hvad der sker i drivhuset. En fryd for øjet i sensommer og efterår, med klare farver fra Georginer, Lobelia Hadspen purple og Salvia Amistad.
De klarer ikke en våd dansk kold vinter ude i haven. Jeg tager derfor planterne inde hvert efterår til overvintring i Drivhuset. Planterne er nogle år gamle efterhånden. Lobelia er let at dele og Salvien let at tage stiklinger af.

Morgenterrassen er skøn om sommeren, men da jeg dyrker mange forskellige sommerblomster heriblandt Cosmos, så er der farver i Haverummet indtil frosten tager livet af de smukke Stolte Kavalerer.

Sågar i efteråret er der farver, nu er det blot gyldne farver. Under løvfaldet gulnes æbleespaliererne for til sidst at blotte de smukke strukturer på stammer og grene.

Ved vintertide er Morgenterrassen ikke et skjult rum, det er nu synligt hvor haverummet er placeret. Æbleespaliererne er en smuk dekoration med en smule sne.
Æbleespalieret ved Morgenterrassen byder os smukt velkommen hjem om vinteren når, jeg har pyntet med julens og vinterens lys.

En have er ikke statisk, kan være under mere eller mindre forandring, men det er lige netop det, jeg synes gøre havedyrkning til en spændende beskæftigelse, og det vigtigste af alt, man bestemmer selv, hvor meget energi man vil lægge i det, og her gælder ingen smags-dommer-tyrani ens have er ens egen.