Æbleparasollerne og selskabsplanter

Et funktionelt, levende og smukt element i haverummet hver eneste dag året rundt

Æbletræ formet som en parasol i selskab med en smuk klatrende rose

Æbletræerne midt i haverummet Cirklerne er formet som levende parasoller, deraf navnet Æbleparasollerne.

Ud over at give en meget behagelig skygge på varme sommerdage bidrager de med spiselige velsmagende æbler i efteråret og smukke strukturer til haverummet hver eneste dag året rundt.

Æbleparasollerne er markante smukke elementer midt i haverummet Cirklerne.

Æbleparasollerne en pryd hver eneste dag året rundt. Iklædt et par lyskæder, lyser Æbleparasollen haverummet smukt op i de mørke vintermåneder.

Under Æbleparasollerne har vi en hyggelig siddeplads, hvorfra vi kan følge udspringet af de smukke æbleblomsterne og udviklingen fra blomst til fuldmodne velsmagende æbler.

Klatrerosen i æbleparasollen

Da jeg vil så mange duftende, farverige og spiselige vækster på så lille en plads som muligt, har Æbleparasollen, æbletræet Holsteiner Cox fået selskab af en smuk, duftende og længeblomstrende klatrerose Gerbe Rose.

Vi nyder at sidde under de levende parasollers behagelige skygge på varme sommerdage, hvor man kan nyde de smukke roser og følge udviklingen af æblerne.

Grønne æbler og rosen Gerbe rose i blomst i æbletræet Holsteiner cox i haverummet Æbleparasollerne i haven hos SusHaveDesign

Et af højdepunkterne er når klatrerosen Gerbe Rose blomstrer i juni måned i kronen på Holsteiner Cox æbletræet. Gerbe Rose er nok en små 20 år gammel efterhånden blomstringen er overdådig i juni måned. Gerbe Rose blev plantet samtidig med Holsteiner Cox æbletræet.

Nærbillede af klatrerose i æbletræ i haverummet Æbleparasollerne i haven hos SusHaveDesign

Klatrerosen er plantet tæt på æbletræet og samtidig med at æbletræet blev plantet. Rosens skud ledes op i æbletræets krone, hvilket bedst ses, når æbletræet i vinterhalvåret står uden løv.

Æbleparasollerne er markante og smukke elementer i haverummet Cirklerne, en pryd for haverummet hver eneste dag året rundt.

Æbletræet Holsteiner Cox i haverummet Æbleparasollerne i haven hos SusHaveDesign

Ud over at have en funktion som levende parasoller er blomstringen i maj smuk både på afstand og tæt på.

Formgivning og beskæring af æbleparasollerne

Det kræver lidt arbejde at holde æbletræerne i en parasolform. De første år udvalgt jeg nogle få hovedgrene som skulle danne parasollernes skelet.

Hvert år sidst i juli / først i august beskærer jeg træerne med henblik på optimal frugtsætning men også for at bevare træernes parasolform. Beskæring i august måned fremmer frugtsætningen og begrænser væksten, til forskel fra en vinterbeskæring, der fremmer væksten.

Første gang en hovedgren sætter en lille ny sidegren i løbet af en sommer, klipper jeg det nye skud ned til 4-5 blade. De følgende år klipper jeg ned til 2-3 nye blade.

På denne vis danner hovedgrenene mange frugtsporer på lidt plads. Og da denne beskæring er foregået over mange år efterhånden, så er hver enkelt hovedgren fyldt med mange frugtsporer og bliver mere og mere dekorative år for år.

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved fortsat brug af siden, accepterer du vort brug af cookies.  Læs mere