Krukkeriet

En blomstereng på krukker

Krukkeriet en blomstereng på krukker i haven hos SusHaveDesign

Krukkeriet er en samling krukker på hjørnet mellem Indgangspartiet og Vestterrassen. Her er noget i blomst fra senvinter til frosten starter i det sene efteråret. Masser af dufte og farver fra mange forskellige forårsløg og hjemmedyrkede sommerblomster.

Studenternelliker sommerridderspore mølleblomst mammelukærme og dahlia i Krukkeriet en blomstereng på krukker i haven hos SusHaveDesign

Vi har store arealer med flisebelægning, at plante i krukker og kar, gør det muligt at dyrke duftende, farverige og spiselige vækster både ved siddepladser og i partier som ellers vil stå ret åbne og tomme.

Forsommer  i Krukkeriet en blomstereng på krukker i haven hos SusHaveDesign

At udvide med dyrkning af blomstrende vækster på arealerne har øget biodiversiteten markant i haven og til stor glæde for insekter og dyrelivet.

Sommerridderspore Misty lavender, Mammelukærme Pink blush i Krukkeriet en blomstereng på krukker i haven hos SusHaveDesign


Formålet med Krukkeriet er også at gøre min afprøvning af forskellige sommerblomster og sarte stauder til en fryd for øjet. I Krukkeriet lærer jeg sommerblomsterne at kende, deres vækstform, blomstringsform,- farve og -periode. Det gør det lettere for mig at vælge hvilke sommerblomster, der kan plantes i hvilke bede hvornår.

Krukkerne til Krukkeriet på Vinteropbevaring under den overdækkede terrasse i haven hos SusHaveDesign


Der står ingen krukker ude i det fri i vintermånederne. Ved længerevarende frost, er der risiko for at de fyldte krukker krukker sprænges af en fugtig jord der fryser og udvider sig. Krukkerne er nemlig aldrig tomme, i vintermånederne er de stadig fyldt med muld, hvori jeg i det sene efterår har lagt masser af forårsløg.

Tidligt forår i Krukkeriet en blomstereng på krukker i haven hos SusHaveDesign

Krukkerne sættes frem efterhånden som de grønnes og blomster titter frem, og når frosten ikke er nogen særlig trussel mod krukkernes overlevelse. Lader du dine krukker stå fyldt med jord uden at være dækket til for vintervæde, risikerer du meget let at krukkerne bundfryser, sprækker, går i stykker og at forårsløg tilmed rådner.

Gyldenlak og blåregn sammen med  Krukkeriet en blomstereng på krukker i haven hos SusHaveDesign

Krukkeriet skifter karakter i løbet af sæsonen. Forårsløg bidrager med farver og dufte fra februar/marts til april og skiftes løbende ud med forspirede sommer blomster. At plante i krukker gør det nemt at designe et bed. Jeg har med tiden lært, at det som udgangspunkt er smartest at plante én slags i hver krukke.

Iris reticulata og krokus  i Krukkeriet en blomstereng på krukker i haven hos SusHaveDesign

Iris reticulata er en af de allertidligste forårsvækster, ser man bort fra vintergækker og erantis. I min tunge lerjord kommer de ikke igen, de holder af drænet og varm jord. At plante dem i krukker, gør det muligt at jeg i hvert fald har glæde af dem én sæson. De er lette at drive endnu tidligere frem og er derfor en af væksterne, jeg gerne også sætter et hold af i det uopvarmede Drivhus.

Forårsløg i Krukkeriet en blomstereng på krukker i haven hos SusHaveDesign

Perlehyacinter fås i hvide, lyseblå, mørkeblå, blandinger heraf og sågar lyserøde.
Sammen med Snepryd Chionodoxa er der masser af farver i Krukkeriet tidligt på sæsonen. Smukt med blomsternes forskellige vækstformer. Beplantninger ser godt ud når vækstformer og blomsterhoveder har forskellige former. Perlehyacinternes pyramide af små runde perler og Snepryds stjerneformede blomster supplerer hinanden på smukkeste vis.

Forspiring i Drivhuset af sommerblomster til Krukkeriet en blomstereng på krukker i haven hos SusHaveDesign

Omkring slutningen af april først i maj har de fleste forårsvækster takket af, det er tid for udplantning af de første hold forspirede sommerblomster. Forspiring af sommerblomster starter allerede i sensommeren / det tidlige efterår. De hårdføre etårige sommerblomster såes i potter og bakker i det uopvarmede Drivhus og står beskyttet her for det værste uvejr. De vokser ikke så meget over jorden, men danner et godt rodnet og giver kraftige planter med langvarig og rig blomstring. Jeg har flere års erfaring med ærteblomster, voksurt, sommerridderspore, høgeskæg, etårige valmuer af forskellig slags og nigella.

Voksurt cerinthe major purpurascens  i Krukkeriet en blomstereng på krukker i haven hos SusHaveDesign

En af de sommerblomster, der er tidligt på færde, hvis man sår i efteråret er Voksurt, Cerinthe Major. Frøene er dyre i indkøb, hvilket i første omgang kan forekomme mærkværdigt, da hver plante giver mange blomster og mange frø. Men årsagen til de er så dyre i indkøb, tror jeg er fordi frøene på samme blomst ikke modner på samme tid, det vil sige man kan ikke bare høste ad én gang, men må høste ad flere omgange. Har du først haft dem, så lad dem sætte frø, store sorte trekantede, lette at håndtere og lette at få til at spire. De smukke blå blomster og grå løv passer ind til det meste.

Lyserød Høgeskæg i Krukkeriet en blomstereng på krukker i haven hos SusHaveDesign

Høgeskæg på latin Crepsis rubra er en nem hårdfør etårig sommerblomst. Kan forspires i efteråret og flere gange i løbet af foråret og forsommeren.

Lyserøde kinesisk hundetunge cynoglossum ammabile  i Krukkeriet en blomstereng på krukker i haven hos SusHaveDesign

Den lyserøde Hundetunge bliver en høj plante. De smukke blomster varer længe og blomstrer smukt over de lavere Høgeskæg.

En kraftig plante kan blomstre i mange uger. Især hvis man husker at plukke de første blomsterhoveder af når de begynder at visne. Kornblomst er en etårig plante, formålet med dens liv er at sætte frø og sikre næste generation. Plukker man derfor blomster af før de sætter frø, bliver planten ved med at sætte nye knopper.

Kornblomster centaurea og ærteblomster lathyrus odoratus  i Krukkeriet en blomstereng på krukker i haven hos SusHaveDesign

Duftende etårige Ærteblomster, Lathyrus odoratus har jeg dyrket i mange år. Jeg forspirer allerede i efteråret og igen i foråret ad et par omgange med nogle ugers mellemrum. Det sikrer mig blomstring i mange uger hen over sommeren. De jeg forspirer i efteråret overvintrer de små planter i det uopvarmede Drivhus. Køber med mellemrum lidt nye frø hjem, det er svært ikke at blive lokket af de mange gamle og gode nye sorter, kravet er dog at de skal være de duftende varianter.

Jeg sørger for at gemme frø fra år til år. Det er lidt af et kompromis at ville gemme frø, på et tidspunkt må du undvære nye blomster, selvom planten sikkert kunne fortsætte lidt endnu. Jeg holder derfor øje med planterne. Fra august måned stopper jeg med at klippe blomsterne af på en del af planterne. Så er der tilpas tid, varme og lys til at de kan nå at modne i løbet af september måned.

Ærteblomster lathyrus odoratus kravler op ad hasselgrene i Krukkeriet en blomstereng på krukker i haven hos SusHaveDesign

Ærteblomster er klatreplanter, hvis jeg ikke styrer dem, mingler de sig gerne indimellem de andre planter. Smukt i sig selv, men lidt af en udfordring, hvis nogle af de andre krukkers indhold trænger til en udskiftning.

Lathyrus danner tynde farmarme, der vikler sig om alt, hvad de kommer i nærheden af. Jeg planter derfor ikke for mange ærteblomster ind i Krukkeriet, da jeg skal holde skarpt øje med og bruge tid på at fjerne fangarmene inden de lukker sig om ærteblomsternes hoveder eller andre skønheder hvis blomstring risikerer at blive noget forkrøblet. De fleste ærteblomster planter jeg derfor andre steder i haven i krukker og bede, hvor de får lov at te sig naturligt, uden at jeg skal bruge alt for meget tid på dem.

Verbena Bampton og sommerfloks  i Krukkeriet en blomstereng på krukker i haven hos SusHaveDesign

Jeg var så heldig i forsommeren 2020 at modtage en stor smuk plante af Jernurten, Verbena officinalis var. grandiflora Bampton af en havegæst under Åben Have. Hjemme hos giveren sår den sig flittigt og har overlevet de seneste danske vintre. Jeg har forsøgt med en helgarding. Planten er klippet ned og sat i det uopvarmede Drivhus til overvintring. Jeg har samlet mange frø. En del frø er strøet ud i Rosenrondellens staudebede. Nogle frø blev forspiret i efteråret 2020 og andre frø gemt til forspiring i foråret 2021.

Verbena Bampton  i Krukkeriet en blomstereng på krukker i haven hos SusHaveDesign

Bamptons lillapink spir er smukke i Krukkeriet, komplementerer de mere kompakte blomsterhoveder fra f.eks. Løvemumd, Levkøjer og Valmue. En yderst dekorativ egenskab planten har er de smukke mørkerøde nærmest sorte blade, hvis farve den bevarer gennem hele sæsonen. Mange vækster med dekorative mørke blade falmer eller grønnes i løbet af sommeren, men ikke bladene på Bampton.

Alonsoa i Krukkeriet en blomstereng på krukker i haven hos SusHaveDesign

Alonsoa kan nå at blomstre ved tidlig forspiring. De seneste år er jeg lykkedes med at overvintre flere planter i det uopvarmede Drivhus. Planterne bliver kraftigere år for år, det giver både flere og tidligere blomstring. Farven stikker lidt af fra farveskalaen i øvrigt i Krukkeriet, planen er at planterne skal ud i Det Ferskenfarvede Bed i sommeren 2021. Alonsoa er ikke hårdfør den vil derfor blive anvendt som udplantningsplante og tages ind til overvintring, når frosten nærmer sig.

Stolt kavaler cosmos daydream i Krukkeriet en blomstereng på krukker i haven hos SusHaveDesign

Stolt kavaler, Cosmos Daydream skal være med hvert år. Cosmos er halvhårdføre sommerblomster. Jeg køber nye frø hvert år, da jeg endnu ikke er lykkedes med at få spiredygtige frø. Forspires tidligt i foråret. Cosmos er meget længe om at udvikle blomster, men når den først kommer i gang, fortsætter de til frosten tager livet af den. Daydream bliver ret høj, kan sagtens blive en halvanden meter, er derfor smuk som svævende overstander bagerst i bedet. Har du ikke nået at forspire i april, er min erfaring at jeg ikke når at få blomster i særlig lang tid og som oftest først til efteråret. Så her er en af dem jeg prioriterer at så mange af tidligt på sæsonen.

Sommer i Krukkeriet en blomstereng på krukker i haven hos SusHaveDesign

Ikke kun mennesker nyder Krukkeriet, der er en summen af insekter hele sæsonen, især i blomsterne med enkle, åbne ikke fyldte hoveder. Nektaren i de åbne blomster er let at komme til for bierne og derfor en oplagt biplante.

fattigmangsorkide i Krukkeriet en blomstereng på krukker i haven hos SusHaveDesign

Krukkeriet består som udgangspunkt ikke af stauder, de har deres plads i staudebedene. Men nogle år, sniger der sig et par stykker ind i. Sarte stauder anvender jeg gerne i Krukkeriet. Især fordi det er let at huske at få taget hånd om den inden vinteren. Hvis de passer ind i designet af bedet får de lov at være med her. Ellers er det jo let at flytte en krukke til et mere passende sted i et af havens mange rum.

Indtil videre har jeg kun set frøposer med blandede farveskalaer. Hvis det viser sig at farverne ikke rigtigt passer ind på nogle af planterne, kan de let graves op, flyttes og erstattes med andre planter.

Kornblomst papaver rhoeas amazing grey i Krukkeriet en blomstereng på krukker i haven hos SusHaveDesign

Kornvalmue, Papaver rhoeas Amazing Grey er ret ny. Jeg var heldig at købe en pose frø i foråret 2020 fra et engelsk frøfirma. Jeg lod nogle blomster sætte frø og er spændt på om de giver de samme farver. En del frø er strøet i staudebedene, nogle er forspiret i efteråret og står som småplanter i det uopvarmede Drivhus. Flere skal forspires til foråret. Kornblomster kan sagtens forspires. Jeg forspirer i efteråret og igen flere gange i løbet af foråret. Kniber man hovederne af efter endt blomstring oplevede jeg i sommeren 2020 at planterne forgrenede sig, satte nye blomster.

Judaspenge lunaria annua chedglow  i Krukkeriet en blomstereng på krukker i haven hos SusHaveDesign

Som udgangspunkt giver det ikke mening med toårige blomster i Krukkeriet, da jeg jo gerne vil optimere blomstringen. Krukkeriet skal være et festfyrværkeri af farver. En undtagelse er Lunaria Annua Chedglow, fordi det er en utrolig smuk plante alene med sine bladfarver og former.


Normalt når jeg forspirer toårige blomster, står de bag huset i potter til de har vokset sig store og kraftige og klar til udplantning i staudebedene. Men Chedglow fik lov til at vokse sig kraftig i krukker i Krukkeriet. Prydede Krukkeriet med sine mørke bladfarver, komplementerede løvet på de fleste sommerblomster, hvis løv er i grønlige farver. I efteråret 2020 blev disse planter plantet ud i Rosenrondellen, hvor jeg håber at de vil vokse sig store og kraftige, sætte frø, som jeg vil samle ind i efteråret 2021. Med håbet om at jeg kan blive selvforsynende med frø af disse smukke planter.

Sommerridderspore, delphinium consolida misty lavender i Krukkeriet en blomstereng på krukker i haven hos SusHaveDesign

Skabioser i krukkerne i sommeren 2020 blev en 70-80 cm høje. Nogle af dem lagde sig ud over krukkekanten og minglede sig med Evighedsblomst. Enkeblomst, Scabiosa atropurpurea beaujolais bonnets kan være flerårig, en del af planterne fra sommeren 2020 er plantet ud i staudebedet under Mosrosen. Helt hen i december indtil vi fik frost, var der stadig nye blomster i udspring.

Misty lavender i Krukkeriet en blomstereng på krukker i haven hos SusHaveDesign

Sommerridderspore, Consolida Misty Lavender har sin helt egen rosalilla farve, matcher med lavendel. Navnet antyder farven lavendel, jeg vil nu ikke helt kalde den samme farve som de mere blålige lavender. Farverne på Misty Lavender og Lavendlerne i Indgangspartiet passer dog utroligt godt sammen. De store gamle lavendelbuske i Indgangspartiet er en smuk baggrund for Sommerriddersporerne her.

Sommerfugl i scabiose i Krukkeriet en blomstereng på krukker i haven hos SusHaveDesign

Enkeblomst, Scabiosa atropurpurea Black Knight med de mørke runde dramatiske blomster ses tydeligt i Krukkeriets sceneri. Klip hovederne af med stængel ned til et bladhjørne, det provokerer planten til at sætte flere blomster, på denne vis ligesom med mange andre etårige sommerblomster, kan du sikre dig farver i dit bed i mange uger. Insekterne besøger Krukkeriet flittigt, sommerfugle er meget glade for Skabioserne.

lysegul Solsikke helianthus i Krukkeriet en blomstereng på krukker i haven hos SusHaveDesign

Solsikke Vanilla Ice er en etårig sommerblomst, der kan blive et par meter høj, blomstrer i en kølig lysegul nuance, som går fint sammen med farveskalen i Krukkeriet. Giver højde og svæver smukt over de andre lavere blomster. Vanilla Ice sætter mange blomsterhoveder og blomstrer over mange uger. Klip de afblomstrede hoveder af før de for alvor tørrer ud, det sikrer forsyning af nye blomsterknopper. Efter sigende er Vanilla Ice ikke frøægte men en F1hybrid, vil jeg den samme form og farve må jeg her købe nye frø hvert år.

Vanilla Ice er udover at være en smuk dekorativ plante også god for insekter.

Krukke med tagetes vanilla ice i Krukkeriet en blomstereng på krukker i haven hos SusHaveDesign

Tagetes er lette at tage frø af og kommer “true-to-seeds” som de kalder det i England. Hvilket vil sige at du kan regne med, når du tager frø, at du får mage til plante med samme blomsterfarve fra år til år, selvom bierne har haft mulighed for at krydse pollen med andre varianter af Tagetes. For en del år siden købte jeg frø af denne smukke koldt lysegule farve. Jeg har desværre glemt hvad sorten hed.

I krukken her blev der sat en 15 planter, jeg holder meget af den kompakte form en samling af denne type Tagetes giver, det ligner nærmest en busk i sig selv. At samle så mange blomster af samme slags i samme krukke, giver et meget markant farveindslag.

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved fortsat brug af siden, accepterer du vort brug af cookies.  Læs mere