Krukkeriet
En blomstereng eller skærehave på krukker



At plante i krukker og store gamle whiskytønder, har jeg brugt en hel del år efterhånden. Vi har store arealer med flisebelægning, at plante i krukker og kar, gør det muligt at dyrke duft, farver og spiseligt både ved siddepladser og i partier som ellers vil stå ret åbne og tomme.
Krukkeriet er ikke alle mine krukker, men den samling af krukker, som jeg placerer på hjørnet mellem Vestterrassen og Indgangspartiet. Arealet egner sig ikke lige til en siddeplads, men egner sig fint til at sætte en samling krukker, der er en fryd for øjne og næse fra februar/marts til oktober/november, afhængig af vejrliget /frostens kommen og gåen.
Formålet med Krukkeriet er også at gøre min afprøvning af forskellige sommerblomster og sarte stauder til en fryd for øjet.
I Krukkeriet lærer jeg sommerblomsterne at kende, deres vækstform, blomstringsform,- farve og -periode. Det gør det lettere for mig at vælge hvilke sommerblomster, der kan plantes i hvilke bede hvornår.
Der står ingen krukker her i vintermånederne, hvor der er risiko for frost, der kan sprænge de fyldte krukker. Krukkerne er nemlig aldrig tomme, i vintermånederne er de stadig fyldt med muld, hvori jeg i det sene efterår har lagt masser af forårsløg. Krukkerne sættes frem efterhånden som de grønnes og blomster titter frem, og når frosten ikke er nogen særlig trussel mod krukkernes overlevelse. Lader du dine krukker stå fyldt med jord uden at være dækket til for vintervæde, risikerer du meget let at krukkerne bundfryser, sprækker, går i stykker og at forårsløg tilmed rådner.



Krukkeriet skifter karakter i løbet af sæsonen. Forårsløg bidrager med farver og dufte fra februar/marst til april og skiftes løbende ud med forspirede sommer blomster. At plante i krukker gør det nemt at designe et bed. Jeg har med tiden lært, at det som udgangspunkt er smartest at plante én slags i hver krukke. Jeg har forsøgt at plante f.eks. forskellige forårsløg i lag i en og samme krukke, hvor der er forårsløg med forskellig blomstringstid. Det bliver noget af en udfordring at få opstillingen til at se frisk og grøn ud hele tiden. Det er lettere at tage en krukke ud eller skifte indholdet i krukken, når væksten begynder at blive brun og kedelig.





Forberedelsen af forårets smukke flor i Krukkeriet, starter i november måned, hvor jeg går på løgjagt både på internettet og de gode planteskoler vi har i nærområdet. Krukkerne lines op under Den Overdækkede Terrasse, poserne med løg lægges ud, således at jeg kan danne mig et overblik over om krukkernes størrelse passer til løgenes størrelse. Som udgangspunkt skal der helst være dobbelt så meget jord over løget, som løget er højt.



Krukkerne opbevares under den Overdækkede terrasse. Dækkes med et stort fuglenet, som afholder solsortene fra at rode rundt i jorden. Musefælder sættes under krukkerne, mus elsker forårsløg, og mine skal de ikke spise. Nogle få krukker sættes i det uopvarmede Drivhus med det formål, at opnå at den samme type løg blomstrer tidligere end de krukker, der står under den Overdækkede Terrasse.



Megen inspiration til indretning af min have henter jeg fra England. Kombinationen af tulipaner og gyldenlak er meget smuk. Jeg har Gyldenlak mange steder i haven, de sår sig villigt overalt mellem fliser og sten. Farverne på de selvsåede planter, kan man ikke være helt sikker på. Jeg har alligevel trukket en masse forskellige selvsåede gyldenlak op og plantet dem ud i krukkerne, hvori der er sat tulipanløg. Bliver spændende at se hvad farvekombinationerne bliver, skulle en farve på nogle af planterne ikke matche tulipanernes, kan de jo bare trækkes op og plantes ud i haven et sted, hvor de passer bedre ind.






Perlehyacinter fås i hvide, lyseblå, mørkeblå, blandinger heraf og sågar lyserøde.
Sammen med Snepryd Chionodoxa er der masser af farver i Krukkeriet tidligt på sæsonen. Smukt med blomsternes forskellige vækstformer. Beplantninger ser godt ud når vækstformer og blomsterhoveder har forskellige former. Perlehyacinternes pyramide af små runde perler og Snepryds stjerneformede blomster supplerer hinanden på smukkeste vis.




















































































Det ene år blev 3 indkøbte planter af Spansk Bakkestjerne, Erigeron Karvinskianus sat i udkanten af bedet. I efteråret er de to blevet plantet ud i indgangsparties tørre bed, med håbet om at de overlever dér. Det skulle de kunne gøre hvis vinteren ikke bliver så streng. En enkelt plante er taget ind i det uopvarmede Drivhus til overvintring. Til foråret skal der tages stiklinger, så jeg kan få flere planter til kanten af bedet og flere til udplantning i det tørre bed i Indgangspartiet.















































Normalt når jeg forspirer toårige blomster, står de bag huset i potter til de har vokset sig store og kraftige og klar til udplantning i staudebedene. Men Chedglow fik lov til at vokse sig kraftig i krukker i Krukkeriet. Prydede Krukkeriet med sine mørke bladfarver, komplementerede løvet på de fleste sommerblomster, hvis løv er i grønlige farver. I efteråret 2020 blev disse planter plantet ud i Rosenrondellen, hvor jeg håber at de vil vokse sig store og kraftige, sætte frø, som jeg vil samle ind i efteråret 2021. Med håbet om at jeg kan blive selvforsynende med frø af disse smukke planter.
















































































































Jeg sørger for at gemme frø fra år til år. Det er lidt af et kompromis at ville gemme frø, på et tidspunkt må du undvære nye blomster, selvom planten sikkert kunne fortsætte lidt endnu. Jeg holder derfor øje med planterne. Fra august måned stopper jeg med at klippe blomsterne af på en del af planterne. Så er der tilpas tid, varme og lys til at de kan nå at modne i løbet af september måned.







