Æbleparasollerne

Skygge til haven kan skabes på mange måneder. Jeg holder meget af den kølige skygge man får under løvtræer på varme sommerdage. Træerne må gerne være dekorative, bidrage med farver og duft samt yde noget spiseligt.

Jeg havde læst en del om æbler og dyrkningsmetoder, ikke mindst beskæring. Set gamle æbletræer i haver, hvor de var beskåret smukt og blevet til dekorative skulpturer i haven.

På pladsen midt i haven midt mellem cirklerne, er der i princippet endnu en cirkel. Omkring denne cirkel gror æblerne Belle Boskoop, Gråsten og Holsteiner Cox samt en viktoria blomme. Her er en behagelig skygge på varme sommereftermiddage og -aftener.

Når man sidder under æbleparasollerne har man kig rundt til flere af havens bede, her sidder vi ikke gemt inde i en krog.

Træerne er plantet i yderkanten af bedene. De har fået lov til at vokse sig store og kraftige, men bliver holdt i en form og størrelse, der giver skygge til siddepladser uden at skygge for meget for de omkringliggende bede.

Jeg har gennem årene valgt nogle få hovedgrene ud, der hvert år i august bliver beskåret kraftigt. Det vil sige alle nye skud på hovedgrenene skæres tilbage til 3-5 blade. På denne vis holdes træet og grene med frugtsporer i en parasolform. Forestil dig en parasol uden stof, hvor kun stativet er tilbage. Grenene er stativerne og om sommeren er der stof på parasollen i form af blade og frugt.

Min have er jo ikke så stor og træerne skal der for ikke blive for høje. Den beskæring jeg foretager holder dem relativt lave. Formen gør dem til dekorative indslag om vinteren, hvor de smukke gamle stammer og grenstrukturen ses meget tydeligt.

Jeg stiller store krav til de vækster, der flytter ind i haven. Planterne skal opfylde flere af formålene; duft, farver og spiseligt.

Æbletræerne blomstrer smukt i maj, frugterne er smukke at se på i sensommeren, æblesorterne der er plantet her smager godt. Holsteiner Cox og Gråsten er både gode spise- og madæbler. Belle Boskoop egner sig fortrinligt som madæble. Æbler er sunde og vi nyder at gå i haven i løbet af efteråret og plukke frisk frugt direkte fra træerne. Æbletræerne opfylder derfor alle tre formål.

Træerne kan noget mere. Æbletræerne kan bruges som klatrestativer for klatreplanter som roser, klematis og kaprifolie. Holsteiner Cox har selskab af en smuk lyserød klatreroser, der genblomstrer i sensommeren. Klatrerosens lange skud holdes til æbletræets grene, og bøjes ned og rundt om stamme og grene så blomstringen foregår i en højde, hvor vi kan se og nyde den.

Belle Boskoop har selskab af den kraftigt voksende rose arvensis splendens. Rosen er så kraftig, at den var ved at indtage alle frugttræerne i flere meters omkreds. Rosen er nu klippet kraftigt tilbage og nye skud ledes rundt om æbletræets stamme. Splendens nu en meget koncentreret og intens blomstring, som ikke generer frugtsætningen og tilmed i en højde vi selv kan nyde.