Cirklerne - Fra græsplæne til smukke haverum

Oveblik over havens struktur ses bedst fra oven. Skitsen over haven er bedste bud på at give dette view. Det grønne er græsplæne og græsplænen danner tre runde rum, som er forbundet af korte gange.

Buske og træer er i dag så velvoksne, at de er med at til at skabe tre intime rum, hvor man ingen steder fra kan se hele haven på én gang.

Haven bestod af en kedelig græsplæne da vi flyttede ind i vort smukke og gedigne Lind & Risør hus i 1989. Eneste beplantninger var nogle få roser i kummerne ved terrasen og nogle små gran- og lærketræer. Træer, der i løbet af få år blev alt for store, som vi derfor fældede.

De første år havde jeg ikke nogen overordnet plan for designet af bede og græsplæne. Bedene startede lidt i det små ude langs med hækken. Da pigerne var blevet så store, at de ikke havde brug for den megen plads til leg i haven, aftalte vi at jeg fik “brugsretten” til haven.

Jeg fik lov til at bestemme indhold og struktur, retten til at gøre det hele selv inklusiv hårdt gravearbejde. Jeg er kommet til at holde meget af “havefitness”.

Jeg havde gennem et stykke tid overvejet at bruge cirkler, som de formelle strukturer. Havde udarbejdet forskellige skitser med cirkler som grundform for haverum til siddepladser og bede, tænkt sol/skygge/læ/vind og forskellige årstider ind. Det skulle være muligt at finde en behagelig siddeplads lige fra kolde forårsdage til skygge på varme sommerdage med noget farverigt at se på.

Med skitserne i hånden gik jeg i haven og lagde gammelt tovværk ud. På denne måde blev det mere visuelt, hvordan cirklerne kunne være med til at skabe rum i haven i en størrelse, hvor vi kunne bruge de runde græsplæner som haverum med plads til siddepladser og stadig have rigelig med plads til bede.

Jeg ville gerne have en fast struktur for græsplænen og dermed faste rammer for bedene, hvori jeg kunne lege med beplantningen. Det skulle også gerne ende med, når buske og træer var groet op, at vi fik haverum, hvor man ikke kunne overskue hele haven på én gang. Billedet til venstre er fra de første år med Cirklerne i haven. Billedet til højre er fra vinteren 2020/2021, hvor man tydeligt ser at træer og buske samt de stedsegrønne buksbomkugler er groet godt til. Mine drømme og forestillinger er blevet indfriet.

Vinterbillederne er fra vinteren 2020/2021. Uden løv og med et lille drøs sne ses Cirklernes struktur tydeligt. Haven er smuk hele året, da jeg i designet også har tænkt ind at haven skal have noget at byde på efter løvfald.

Jeg ville ikke kun have stier, jeg kan godt lide større områder med græs, jeg synes det grønne græs er med til at binde haven sammen.

Men hvis der skulle skabes intime haverum, så måtte cirklerne med haverummene ikke ligge for tæt på hinanden, der skulle gange imellem dem. Udenfor gangene ville der så være bede, som kunne plantes til med buske og træer, der kunne være med til at danne afskærmning.

Haverum og gange skulle anlægges så man fra terrassen fik lyst til at bevæge sig ud i haven. Det får man lyst til, når man ikke kan overskue hele haven på en gang.

Det ene haverum, ligger ud for den overdækkede terrasse. Haverummet har jeg kaldt Mosrosen, fordi der i bedet bag bænken gror en gammel mørkerød duftende mosrose.

I haverummet Mosrosen er der sol det meste af dagen. da åbningen er mod syd og bevoksningen bag bænken er mod nord. Her er læ for vinden fra de fleste retninger på nær fra søndenvinden. Her sidder vi både om foråret, efteråret og om sommeren på dage, hvor der ikke er så varmt.

Haverummet her har fået navnet Rosenrondellen, fordi jeg i bedene omkring cirklen gennem årene har plantet mange roser. Drømmen er at kunne sidde her omgivet af rosernes dufte og farver, år for år bliver drømmen mere og mere virkelig.

Haverummet her er romantisk. Roserne er plantet sammen med mange forskellige stauder, klatreplanter og buske der supplerer rosernes farver og dufte.

Det tredje haverum, cirklen mellem Det gule Bed og Det ferskenfarvede Bed giver også mulighed for hyggelige siddepladser. Ligesom med de øvrige haverum er haven ved at være groet godt til og ønskerne til at cirklerne skulle være med til at skabe intime haverum, hvor man kan sidde uden fuldt udsyn til hele haven og de øvrige rum er opnået til fulde.

Ud over de formelle runde haverum som cirklerne har skabt, fik vi endnu et haverum, som vi med årene er blevet meget glade for at benytte. Midt i cirklerne er Haverummet Æbleparasollerne. Vi holder meget af at sidde under de gamle æbletræer på varme sommerdage, hvor de giver en svalende skygge.

Æbletræerne har fået lov til at beholde få vandrette grene, der danner skelettet til en parasol. Hvert å bliver de gamle grenes nye skud skåret tilbage til få knopper. Denne beskæring opfylder to formål, både optimere frugtsætningen samt sørge for at æbletræerne ikke gror vildt i højden og dermed bevarer deres parasollignende form.

Jeg er meget inspireret af englændernes måde at dyrke have på, især Cottagestilen inspirerer mig. Jorden er derfor udnyttet til fulde, op ad de gamle æbletræer gror klatreroser, klematis og kaprifolier. Her er derfor på meget lille plads dufte, farver og spiseligt mange dage om året.

Har Cirklerne vakt din interesse for en uddybning af haverummene, læs mere om de forskellige haverum og planter i artiklerne under menuen Om Haven.

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved fortsat brug af siden, accepterer du vort brug af cookies.  Læs mere