Drivhuset

Mange drivhusdrømme har jeg haft gennem årene, mange vilde skitser med ønsker til hvad et haverum med drivhus skulle rumme er tegnet. I 2015 gik min drøm i opfyldelse og et 16 kvm stort (eller lille) drivhus fra Pavillon Danmark indtog haven. Eller rettere indtog vor morgenterrasse bag hegnet ud mod indkørslen. Morgenterrassen rykkede længere mod øst og blev placeret lige udenfor drivhuset. Drivhuset er placeret direkte ovenpå den gamle flisebelægning, og hvad der dyrkes af planter i drivhuset dyrkes i potter og højbedskasser. Drivhuset er uopvarmet.

Hvert år tidligt i foråret forspires tomatplanter. Jeg sørger for at forspire sorter som er sortsægte (ikke F1 hybrider), således at frø af årets høst giver den samme tomat som året før. Eksperimenterer dog hvert år med nye sorter. Gemmer kun frø af de planter som yder godt og smager lækkert. De første år dyrkede jeg tomaterne i krukker, men i vinteren 2018/19 installerede jeg 2 højbede, pænt store og har nu masser af effektiv plads til dyrkning af tomaterne.

Basilikum hører sig til hver sommer, planterne stortrives i drivhuset langt bedre end indenfor i huset eller ude på terrassen. Hvert år sår jeg forskellige slags. Andre eksotiske urter dyrkes også her bl.a. chilli. Citrongræs, galangarod, kardemommeplante, ingefær tager på sommerophold herude, de tåler ikke frost og trives indenfor i lyse vindueskarme i vinterhalvåret.

Jeg holder meget af at indtage måltiderne i drivhuset på dage hvor vejret er køligt. Det kan sagtens lade sig gøre også om vinteren. Her er plads også til gæster. Dejligt at kunne tage ophold herude på fugtige regnvejrsdage. Her er bord og bænk og rart at sidde og nusse med småting, som frøsåning, sortering af frø, læse en bog til en god kop kaffe.

Drivhuset har også faste beboere, i to store krukker ved indgangen gror roserne Gertud Jekyl, William Shakespeare og Senegal. Foruden et par klematis. De fleste behøver ikke være her, på nær Senegal ville de trives udemærket ude i haven, men de står her fordi det er skønt at have en tidligere blomstring og flere af dem blomstrer sågar i hvert fald ad tre omgange på en sommer.

Vindrue, figner, fersken, abrikoser og nektariner er også faste beboere her. De er plantet direkte i den ret dårlige kompakte jord under fliserne. En enkelt flise er taget op og et mindre hul blev gravet, hvori planterne blev sat ned. Det lader til at det er gået godt. Siden de blev plantet i 2015 yder de mere og mere. Ud over de lækre frugter er det en stor attraktion, når ferskner, abrikos og nektarinerne blomstrer meget tidligt i foråret. De sidste trives under glasdækket, hvor de beskyttes mod den værste frost og mod regn på bladene i sommerhalvåret.

Drivhuset rummer også en lille arbejdsplads, min eget lille “indendørs pottingshed”, gør det muligt at foretage meget pottearbejde i ydermånederne i læ for regn og blæst. Om sommeren er rummet oftest for varmt, i hvert fald i de timer solen står på. Drivhuset bruges også til forspiring, det sparer plads indendøre. Jeg anvender et varmeunderlag, der giver småplanterne varme fra bunden og da de står ude i drivhuset får planterne meget mere lys end indenfor i vindueskarmene i vort hus. Jeg har stor succes med at drive tomatplanterne frem tidligt på denne vis. De bliver ikke ranglede som de vil gøre indenfor, hvor der er både er for lidt lys og for meget varme.

Min store udfordring er at lære at begrænse mig, men at turde forsøge at dyrke i overflod, gør også at man lærer en hel del. En af de store gevinster er at se blomster, der først ville blomstre senere udenfor, blomstrer tidligt herinde, de behøver ikke være særlige ikkehårdføre sager, selvom det nu er dejligt at det kan lykkes at dyrke f.eks. abutilon, og se knoldbegonier stortrives.