Rosenrondellen

Rosenrondellen startede ligesom mange andre projekter i min have med en drøm, her en drøm om at skabe et haverum med siddeplads, hvor man så mange måneder som muligt er omgivet af roser og deres vidunderlige dufte.

Det har taget en hel del år at realisere drømmen, gennem årene er der tilføjet nye roser, her er både engelske Austinrroser, historiske roser, Poulsenroser, klatreroser, buketroser, – og der kommer stadig nye til.

Rondellen består af en rund græsplæne med en diameter på ca 3 meter. I min have er der ingen bar jord, heller ikke her i rosenrondellen. Roserne har selskab af både stauder, etårige sommerblomster, toårige, forårsløg, blomstrende buske, klematis og kaprifolie.

Her er selvfølgelig også en siddeplads, en bænk står her permanent, men der er også plads til at flytte ekstra borde og stole til cirklen.

De seneste år har georginer fundet indpas i haven, men da havens bede generelt er tæt pakket, er der ikke særlig meget plads til at grave georgineknoldene ned og ej heller særligt meget plads til at de kan få lov til at udfolde deres frodige løv og mange blomster. Jeg har derfor sat 3 gamle whiskytønder i rondellen. Heri udplantes i foråret georginernes knolde.

Tønderne bidrager derfor både som fokuspunkter samt med ekstra blomstring. Sammen med georginerne sætter jeg forspirede ærteblomster og sår frø direkte. Ærteblomsterne mingler sig yndefyldt mellem georginernes løv og blomster. Fordelen ved at dyrke ærteblomsterne i tønderne er at det er let hvert år at udskifte noget af eller hele jorden, – ærteblomster trives ikke i længden hvis de bliver sat i den samme jord fra år til år.