Rosetur 2017

Juli 2017 gik turen sydpå til området vest for Hamborg emnet var roser. Der blev dog også tid til en afstikker til en meget positiv overraskelse, en yderst seriøs og smuk planteskole udelukkende med klematis, hvor de selv formerer planterne ved stiklinger.

Jeg havde selskab af en god veninde, Lena, som gerne følger mig på de mere eller mindre nørdede haveture. Lena har selv en meget smuk have, en helt anderledes stil end min. Alligevel kan vi godt finde fælles fodslag og dele haveture og hjembringe inspiration til vore egne haver og deres stil. Lena holder ligesom jeg selv også gerne af at få sig rørt. Vi fik både vandret ture bare ud i det blå, men også gået en del kilometer i de forskellige parker.

Vi besøgte Rosarium Uetersen, den kendte planteskolen Kordes. En afstikker til planteskolen Clematis Westphal. På turen hjem fik vi aflagt et besøg hos Rosen-Jensen Rosarium Seaside-garden ved Glücksburg (Øst for Flensborg).

Nyd billederne fra de forskellige steder.

Rosen-Jensen har en meget meget smuk rosenhave, her er ikke kun roserne plantet ud som en botanisk have, men roserne blandes sammen med den øvrige beplantning, det er en stor fornøjelse at gå tur i haven. De fleste roser har skilte ved.

Planteskolen og parken ligger lige ved siden af Schloss Glücksburg, flere steder er der smukke kig til slottet hen over og gennem parken.

Det var ikke min plan at købe roser med hjem. Jeg tog en masse billeder undervejs af roser, som kom på ønskelisten. Planen var i løbet af efteråret at se alle billederne igennem og vælge de bedste ud, bestille på nettet og få dem leveret i løbet af efteråret til udplantning dér. Men Ina An Mona – klatrerosen som stod så smukt i parken hos RosenJensen, havde de til salg som potterose, og 3 eksemplarer kom med hjem. Jeg havde aldrig hørt om denne rose før, og frygtede lidt at den ikke ville være let at få fat på.

Ina blev plantet i en af de store whiskytønder hjemme, plejet godt og grundigt hele sommeren, og plantet ud i haven i efteråret, da jorden var blevet godt fugtig. De har endnu ikke fået helt fat her i min have. Roser skal ofte have nogle år på bagen, før rødderne har fået ordentligt fat. Hvis det ellers er en sund rose, skal den helst begynde at ligne noget efter et par år, ellers plant en ny.

Mange søde smukke velduftende roser var at finde i parken, desværre ikke navn på allesammen.

I parken var mange klatre- og slyngroser, jeg er ikke så meget til rosenbuer, men det var fint at se hvad de enkelte roser formår. Hvilket sagtens kan oversættes og bruges i min egen have, hvor jeg helst lader dem gro op i buske og træer, hvor de supplerer eller giver disse en blomstring ud over deres egne blomster. At se dem her i fuld vigør, gav mig en ide om hvordan de ville se ud i de forskellige træer i min egen have. Væksten skal helst passe sammen på en god måde. Et æbletræ skal ikke omslynges af en kraftig rampler som Pauls Himmalayan Musk eller Splendens. Men må gerne få selskab af en mindre kraftigt voksende rose.

Besøget hos Clematis Westphal var en del af en plan B, – hvis nogle af de planlagte besøg hos rosenplanteskolerne og rosenparkerne ville blive kortere end planlagt. Vi var forbi Tantau Rosen, men det var en skuffelse, planteskolen var både lukket og rosenparken var ikke noget at skrive hjem om. Det var derfor en meget positiv overraskelse at besøge Westphal. Mange klematis kom på ønskelisten og nogle få kom med hjem i bilen.

Planteskolen ligger lidt nordvest for Hamborg og det særlige ved denne planteskole er at den har en smuk udstillingshave, hvor alle deres klematis er plantet ud og får lov at vise hvad de duer til.

Desuden formerer man planterne selv ved stiklinger. Jeg kom til at spørge lidt ind til dette, og i løbet af få sekunder, var vi blevet budt indenfor i væksthusene og fik både en rundvisning og grundig forklaring om hvordan formeringen af planterne foregår.

Den klematis der kom højst på listen og som absolut måtte med hjem var Klematis Viticella Mary Rose. Årsagen var at jeg kendte søsteren, Klematis Viticella Rubra Plena Elegans, der i forvejen havde fundet vej til min have en del år forinden. Væksten og blomsterhovedet var fuldstændig mage til, bortset fra at Mary Rose er mørkelilla i en ganske vidunderlig nuance. Den ser både fantastisk ud alene og er meget smuk, når de begge to mingler sig med hinanden.

Mary Rose gror nu ligesom Plena Elegans flere steder i min egen have. Det valg er bestemt ikke fortrudt. Viticellaerne blomstrer først senere i juli måned, blomsterne holder meget længe samtidig med at planterne sætter utrolig mange knopper over flere uger. De kan klippes godt ned tidligt i foråret, hvis man synes de bliver for voldsomme, da de blomstrer på årets skud. De er derfor gode at lade vokse op i roser og andre buske.

Her var mange storblomstrede klematis foruden alle de mange andre slags. Jeg havde fuldt ud at gøre med at få foreviget de for mig mange nye slags klematis, så de storblomstrede komme ikke “med hjem” i lige så stort et omfang som de andre.

Efter turen er jeg blevet meget mere opmærksom på at staudeklematis er smukke at plante ind i staudebede.

Clematis Texensis var i “full bloom” for manges vedkommende, og de solgte billetten fuldt ud. Jeg har efterfølgende ad flere gange bestilt de smukke “klokkeblomster” hjem og de er nu ved at vokse til i haven. Westphal har deres egen webshop. Jeg har fået leveret flere gange, de pakker og sender dem frem på betryggende vis, planterne tager ikke skade, og er lige til at plante ud i haven.

Rosarium Uetersen havde jeg glædet mig meget til, forventningerne havde været tårnhøje lige siden beslutningen om at gennemføre turen var taget. Det var første stop på turen. Første dag uden regn både her og hjemme, forventningerne blev derfor skruet en anelse ned, nogle roser havde det sikkert ikke godt. De viste sig at holde stik.

At besøge rosenparken på dette tidspunkt var okay. Men der var mange roser, der allerede var afblomstret. Parken har mange historiske roser, som blomstrer lidt tidligere, jeg er overbevist om at et besøg nogle uger tidligere virkelig ville være en oplevelse. Men parken var smuk alligevel. Roserne er plantet rundt omkring i bede og sammen med øvrig beplantning. Roserne bliver også passet fint.

Kordes Rosen var en inspirerende og meget fin oplevelse. Tilknyttet planteskolen ligger et relativt stort areal, hvor alle roserne er plantet ud. Man har her rig mulighed for at se den enkelte roses vækst og sundhed. Interessant at gå rundt og nær studere hver eneste rose. Et lille minus er, at det en “botanisk” samling og ikke en smuk park med sjæl. Roserne var plantet nogenlunde farveafstemte, men efter min smag kunne forbedres. Jeg kan godt overse en rose, som i sig selv er smuk, hvis den er plantet sammen med andre roser i farver, der absolut ikke passer sammen / komplementerer hinanden.

Også i Tyskland fik de megen regn ligesom vi havde fået i ugerne op til turen. Det gav rig lejlighed til at se hvilke roser, der stadig så smukke ud og havde en sund vækst efter sådanne forhold. Jeg har valgt kun at vise de roser jeg fandt sundest og smukkest i farve, vækst og duft.

Vi kunne have købt potteroser med hjem, men vi var ikke på vej hjem på det tidspunkt, og muligheden for at købe planterne på nettet til udplantning i efteråret er en bedre mulighed, end at tage potteroser med hjem, hvor de skulle stå flere dage i en varm bil.

Mange roser og klematis kom på ønskelisten, nogle er købt hjem i løbet af efterårene efterfølgende, men der er stadig en del, der ikke har fundet vej til haven. De kommer nok hen ad vejen, jeg plejer altid at kunne finde plads til en til.

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved fortsat brug af siden, accepterer du vort brug af cookies.  Læs mere