Havens siddepladser

Vi er udemennesker og fra allerførste dag i vort hus, søgte vi ud i haven for at finde en siddeplads. En siddeplads til afslapning, til indtagelse af et af dagens måltider, et velkomstdrink på terrassen, et sted i læ for vinden til at slikke sol.

Da vi flyttede ind var både huset og haven kun et par år gammel. En stor flisebelagt terrasse vest for huset, en stor græsplæne med hæk omkring. Hækken var dengang kun en halv meter høj. Vi bor relativt højt, så her var meget vindomsust.

I dag 30 år senere har haven mange siddepladser til mange formål, jeg vil mene vi har siddepladser til al slags vejr og hele året rundt er det muligt at finde et rart sted at sidde.

Da vi flyttede ind var terrassen vest for huset anlagt. Man kan komme hertil direkte fra stuen. Havedøren står som regel åben hele sommerhalvåret, siddepladsen her er let at komme til. I dag anvender vi den mest når dagene ikke er for varme. Her er dejligt en eftermiddag med et glas vin før maden, hvor solens sidste stråler varmer kroppen. Ingen siddeplads uden dufte og farver. I tønder vokser kaprifolie som både giver farve og duft i mange uger om sommeren. Beplantningen gør rummet her lidt mere lukket og derfor er pladsen både hyggelig og intim. Man kigger ud i haven og pæonbedets farver er er fryd for øjet hele året.

Overdækningen på den nordligste del af vestterrassen er først kommet til indenfor de seneste år. At den er endt med at blive vor udestue hele sommerhalvåret og mere til, havde vi ikke forestillet os. Det først incitament til anlægget af den, var at vi savnede at få en mere permanent løsning til læ for aftenduggen og for dage med regn.

Her bliver indtaget mange måltider. Vi valgte ikke at få vinduer i siderne. Den ene væg er husets vestvæg, mod nord valgte vi en høj væg, mod vest og syd en lavere væg, så det er muligt at se ud over haven. Op ad stolperne gror blåregn, klematis, vindruer, klatreroser, kaprifolie og en akebia. Her er farver og dufte i mange måneder. Taget er mat og ikke gennemsigtigt, det er vi glade for, lyset herinde på solrige dage er behageligt for øjnene. Vindruer og blåregn får lov at gro under loftet, det giver yderligere skygge og behageligt klima på varme sommerdage.

Mange lune sommeraftener bliver tilbragt her, vi fik ret hurtigt indlagt strøm og fået sat permanent belysning op, lyset er også placeret således at det giver læselys og mulighed for at sidde her på de mørkere aftener. Lune tæpper og gode siddepladser – her er rart at være.

Drivhuset kom til i 2015, en forårsdag i maj stod drivhuset klar, et lækkert gedigent et af slagsen fra Pavillon Danmark. Drivhuset bliver brugt ikke kun til drivning af planter. Jeg har indrettet rummet således at her er plads til både planter og mennesker. I forhold til siddepladser, er drivhuset det sted vi søger hen når der endnu ikke er varmt nok til at sidde under den overdækkede terrasse eller ude i haven under fri himmel. Lune tæpper og varm suppe, her byder vi også gæster velkommen en kold vinteraften.

Der hvor drivhuset ligger nu, havde vi vor gamle morgenterrasse. Morgenterrassen er rykket lidt mod øst og ligger lige ud for indgangen til drivhuset. Rummet morgenterrassen er blevet et mindre rum og derfor mere intimt. Drivhuset er den ene væg og giver læ for vestenvinden. Bøgehækken ind mod naboen er væg mod syd, mod nord og øst er plantet æbletræer der bliver beskåret som espalierer. Her er plantet roser, kaprifolier, vindruer og klematis. Her er dufte og farver fra tidligt forår til sen efterår. Krukker fyldes med sommerblomster, hvor ærteblomster er fast inventar hvert år.

Indgangspartiet har også fået en siddeplads op ad drivhusets væg mod nord. Siddepladsen benytter vi ikke så meget som egentlig siddeplads, indtil videre har den været mest til pynt. Min have er om sommeren meget frodig og farverrig, jeg ønskede at skabe et mere formelt og roligt udtryk. Blåregn er plantet på begge sider af bænken. Buksbom er plantet langs med drivhuset væg, de skal holdes i en halv meters højde og skærme af for indsyn til til drivhuset reoler der står op ad væggen på indersiden.

På en meget varm sommerdag er her faktisk dejligt at sidde og man har herfra en dejligt kig ind til haven og indgangspartiets blomster i stenhøjen. Har vi ikke lige gæster på vej, så tager nogle af de hjemmeavlede nye små planter ofte midlertidigt ophold på og under bænken.

I rosenrondellen er en permanent siddeplads i form af en bananbænk. Her kan man sidde i læ omgivet af rosernes romantiske former og farver samt ikke mindst duftene. De høje klatreroser og Maidens Blush giver læ for vinde fra syd og skygge for middagssolen. Vi har en del lette havemøbler som kan flyttes rundt i haven efter behov, det er derfor let at skabe flere siddepladser, når vi har gæster.

Ærteblomster bidrager med farver og dufte i flere måneder om sommeren indtil frosten komme i det sene efterår. Dahliaknolde plantes i tønderne ved siden af bænken. De giver også farver i mange måneder og supplerer roserne, når de holder pause.

Midt i cirklerne er der plantet flere frugttræer. De holdes i parasolform. De har en del år på bagen nu. De giver fra midt på dagen, mange måltider indtages her på varme sommerdage. Den mest behagelige skygge er under løvtræer. Vi søger altid herud, når der bliver for varmt under den overdækkede terrasse eller ude i solen.

De fleste af vore havemøbler er til at flytte rundt på, interiøret her skifter vi bare ud afhængig af om vi skal spise frokost/aftensmad, hygge med en kop kaffe og kage, eller bare slappe af i en liggestol, få en lille lur eller læse en god bog.

Rondellen mellem det gule og ferskernfarvede bed er blandt andet omgivet af æbletræer, syrener, kaprifoler og klatreroser. Et lille intimt rum hvor staudebede også bidrager med farver og gamle whiskytønder med forskellig beplantning af sommerblomster gør rummet her til et hyggeligt og lille intimt rum. Her er sol det meste af dagen, så en fint sted at sidde når det ikke lige er de mest varme sommerdage. Skyggen indfinder sig sen eftermiddag, her er derfor også en mulighed for at sidde i skygge en varm sommeraften og indtage aftensmåltidet her. Æbletræer, syrener og andre buske og træer giver læ for vinde fra alle verdenshjørner, og da rummet er lille, søger jeg ofte herhen på dage hvor vi endnu ikke har det så varmt.

Roser har jeg mange af i haven og det er muligt at finde mange steder at sidde og nyde deres dufte og farver.

På meget varme sommerdage søger vi ofte til hulen mod nord. En lille rund siddeplads er anlagt med gamle fliser. Man kommer hertil ad en lille sti forbi det gule bed eller langs med den overdækkede terrasse. Hulen gemmer sig i en lille “skovlund” beplantet med mange æbletræer og hasselbuske i den nordligste del af haven. Dejligt at sidde under æbletræernes svale skygge nyde sin frokost og læse en god bog.

Med lidt snilde og gennemtænkt design er det muligt i en lille have at indrette sig, så der er siddepladser til al slags vejr hele året rundt.

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved fortsat brug af siden, accepterer du vort brug af cookies.  Læs mere