Gyldenlak

Jeg elsker gyldenlak som er en af de første der giver farve i mængder i haven. Går du på planteskolen kan man sjældent få andre farver end de varmt gule, rødbrune og orange, men køber man frø hjem fra England er det muligt at fremavle helt andre farveskalaer. Jeg sår dem tidligt på sommeren samtidig med såning af toårige og stauder. Forspirer ved hjælp af soilblocks, se artiklen “Formering af planter fra frø”.

I England dyrker man oftest gyldenlak som toårige planter. Jeg har haft held med at have planter, der bliver mange år gamle. I forsommeren når de er afblomstret klipper jeg dem godt ned, lidt ligesom man gør med lavendler. Gyldenlakkerne sætter hurtigt nye skud. Flere af mine planter er flere år gamle og har i bunden tykke stammer.

Gyldenlak kan ligesom lavendler ikke lide at stå i tung våd jord om vinteren. De første år lykkedes det mig derfor kun at få dem til at trives og overleve den danske vinter, når de blev plantet langs med husmuren, hvor jorden er meget stenet og tør.

De første år stod de kun på øst- og sydsiden af huset. De seneste år har jeg sat nye planter langs muren også mod vest. De trives også fint her, blomstrer lidt senere end dem der står på øst- og sydsiden. Men det er jo bare dejligt at forlænge blomstringen på denne vis. Det kan forresten gøres med mange planter. Giv dem lidt forskellige lysforhold, så forlænges blomstringen.

Gyldenlak selvsår sig meget gerne mellem fliserne og i kanten af bede ud mod sten og fliser. Kærkomne nye planter, jeg bare har fået “gratis”, passer de ikke ind, flyttes de til mere passende steder. Da de meget gerne krydser sig, kommer der ofte nye farvetoner frem end dem jeg selv har sået fra købte frø. Oftest er det meget smukke nye variationer, som let kan passes ind i farveskalaerne i min have.

Da jorden i min have efterhånden er blevet noget forbedret og mere luftig, har jeg de seneste år plantet nogle af dem ud i staudebedene. Det ser ud til at lykkes og jeg glæder mig til årene fremover, hvor de vil blomstre samtidig med tulipanerne.

Tulipaner og gyldenlak er en meget brugt sammenplantning i engelske haver. Det kommer måske en dag at jorden i haven er så drænet at det lykkes at overvintre gyldenlak i staudebedene, at jeg kan gøre englænderne kunsten efter.


Denne hjemmeside bruger cookies. Ved fortsat brug af siden, accepterer du vort brug af cookies.  Læs mere